REAGIRANJE LJEKARSKE-LIJEČNIČKE KOMORE KS

Nakon napada na dr. Hasanbegovića: Na leđa ljekara u Sarajevu stavlja se meta! Znate li pod kojim pritiskom radimo?!

Hronika13.11.19, 15:21h

Nakon napada na dr. Hasanbegovića: Na leđa ljekara u Sarajevu stavlja se meta! Znate li pod kojim pritiskom radimo?!
Vrijeme je da se prestane samo kritikovati i osudjivati rad ljekara, da se objektivno sagledaju uslovi njihovog rada, i da se njihovo stručno mišljenje cijeni, odnosno da se na pravi način o njemu diskutuje - navodi se, između ostalog, u reagiranju Ljekarske-liječničke komore KS

 

 

 


Na žalost, javnost i naše društvo pod hitno se moraju osvijestiti o izloženosti zdravstvenih radnika, u ovom slučaju ljekara, teškim incidentnim i stresnim situacijama, te hitno preduzeti mjere za provodjenje zaštite istih.


Naime, juče je ljekaru Pedijatrijske klinike KCUS profesoru dr. Edi Hasanbegoviću otac djeteta prislonio pištolj na čelo, primoravajući ga da ispuni njegove zahtjeve.


Vrijeme je da javnost i ovo društvo sagledaju uslove rada ljekara, pritisak pod kojim rade, agresivno i neadekvatno ponašanje pacijenata i njihove pratnje. Vrijeme je da se zakonski zaštite zdravstveni radnici, u ovom slučaju ljekari. Vrijeme je da se prestane samo kritikovati i osudjivati rad ljekara, da se objektivno sagledaju uslovi njihovog rada, i da  se njihovo stručno mišljenje cijeni, odnosno da se na pravi način o njemu diskutuje.


Ljekarska-Liječnička komora Kantona Sarajevo poduzeće sve mjere da zaštiti svog člana, poštovanog i cijenjenog profesora dr. Edu Hasanbegovića. Odnosno, primijeniće član 10. (alineja 1 i 3) svog Statuta koji osigurava očuvanje i zaštitu interesa i digniteta ljekarske profesije, te osigurava uvjete za organiziran nastup ljekara prema državnim organima i institucijama.

 
Stoga, od nadležnih organa i intitucija zahtijevamo da pokrenu sve mjere za što hitniju izmjenu zakona koji će zaštititi zdravstvene radnike od ovakvih incidentnih situacija, odnosno da se što prije u Zakon o zdravstvenoj zaštiti unese odgovarajući član koji će na pravi način štititi zdravstvene radnike. Takođe, da se pravo zaštite zdravstvenih radnika reguliše kao pravo zaštite službenih lica.  


Ovim incidentom je stavljena meta na leđa zdravstvenih radnika - ističe se u saopštenju Ljekarske-liječničke komore Kantona Sarajevo koju potpisuje predsjednica prof.dr. Ksenija Miladinović.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad/Foto:Arhiv)

 

 Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još