VIDEO/ penzionisani general Armije RBiH

Jovan Divjak: Mi s pravom govorimo o agresiji i genocidu, ali nikada ne kažemo da smo i mi činili zločin!

Front31.10.19, 21:21h

Jovan Divjak: Mi s pravom govorimo o agresiji i genocidu, ali nikada ne kažemo da smo i mi činili zločin!
Bez iskustva iz prošlosti ne možemo ne možemo ni sadašnjost ni budućnost obrazovanja graditi - poručuje nekadašnji general Armije RBiH, danas filantrop i humanitarac, Jovan Divjak

 

 

Gost dnevnika TV1 u 19h bio je Jovan Divjak, predsjednik udruženja “Obrazovanje gradi BiH”, penzionisani general Armije RBiH, filantrop i humanitarac.


Povod za razgovor bilo je obilježavanje 25 godina “Udruženja obrazovanje gradi BiH”. Divjak je, među ostalim, kazao da je obrazovanje na najnižoj granici jer probrani koji su postavljeni u BiH ne spajaju djecu nego nažalost indirektno razvijaju mržnju, netoleranciju…


– Bez iskustva iz prošlosti ne možemo ne možemo ni sadašnjost ni budućnost obrazovanja graditi. Moramo se držati temljene poruke Nelsona Mendele (ikone borbe protiv aparthejda) koji je rekao da je obrazovanje najjače oružje u mijenjanju svijeta, istakao je Divjak.


Podsjetio je i da na jednoj strani djeca uče o građanskom ratu, što nije tačno, ali trebaju dokazi, a s druge strane djeca u Republici Srpskoj i u Srbiji ne uče o genocidu.


– Mi nekada s pravom govorimo o agresiji i s pravom gledamo na genocid, a nikad ne kažemo da smo i mi pojedinci činili zločin. Eto, i u toj konstalaciji odnosa, tako se djeca razvijaju i svjedoci smo toga posebno na sportskim terenima. Sve ima veliki negativan značaj. Oprostite, ako predstavnik manjinskog naroda u BiH kaže da ne priznaje Sarajevo kao glavni grad i BiH, ne možete očekivati da obrazovanje nešto promijeni, naglasio je, između ostalog, Divjak.


Cijeli razgovor pogledajte u nastavku:

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 89

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još