sačuvajmo filmsko blago BiH/ uoči razliku između stare i nove verzije

Pogledajte digitaliziranu verziju klasika domaćeg filma"Ljubav i bijes" Bakira Tanovića

Kultura23.10.19, 12:15h

Pogledajte digitaliziranu verziju klasika domaćeg filma
Filmski centar Sarajevo već duže vrijeme vodi akciju spašavanja filmskog blaga BiH. Na svome zvaničnom You Tube kanalu prezentirali su primjer digitalizirane verzije klasika domaćeg filma "Ljubav i bijes" Bakira Tanovića iz 1976. godine, a sa Merimom Isaković, Dragomirom Bojanićem Gidrom, Ademom Čejvanom i Viktorom Starčićem u glavnim ulogama

 

Film je "Ljubav i bijest (1976) Bakira Tanovića tragična je povijesna ljubavna priča o bogatom srpskom trgovcu u Sarajevu Simeonu, koji ženi kćer pekara Gvozde, ali nakon povratka sa jednog od trgovačkih karavana vidi kako je prelijepa djevojka oboljela od „bijesa“. Ovaj film bogate produkcije, u kojem su korišteni specijalni efekti, smatran je našom verzijom čuvenog Williama Friedkina „Exorcist“ (1973).

Film je ostao zapamćen i po prvoj velikoj ulozi Merime Isaković, koja će nakon toga postati velika zvijezda bosanske i ex-ju kinematografije. Pored nje u filmu još igraju: Dragomir Bojanić Gidra, Viktor Starčić, Milan Štrljić, Adem Čejvan. Producent filma bila je „Sutjeska film“.

 

 

Ovaj atraktivni klasik domaćeg filma jedan je od naslova koje  trenutno digitaliziran Filmski centar Sarajevo. Uskoro se očekuje i ponovo prikazivanje ovoga filma u jednom od kina u BiH, već sada se na zahtjev može pogledati u Muzej "Valter brani Sarajevo". 

Pored ovoga filma trenutno je procesu digitalizacije još pet filma bh. kinematografije.

 

Kapi, kapi, ratnici (1962), režija: Živojin Pavlović, Marko Babac i Kokan Rakonjac


Jedan od filmova  koji se smatra začetkom „crnog talasa“ u čitavoj  jugoslavenskoj kinematografiji. Radi se crno-bijelom omnimus filmu koji kroz radikalan vizuelno-scenski postupak propituje tadašnju socijalističku prošlost i realnost. U filmu glavne uloge igraju: Janez Vrhovec, Dušan Janičijević, Snežana Lukić, Stole Aranđelović i drugi. Film je producirala Sutjeska film.


Ram za sliku moje drage (1968), režija: Mirza Idrizović


Debitanski igrani film Mirze Idrizovića nastao po zajedničkom scenariju samog reditelja i pisca Duška Trifunovića o odrastanju i dječijim traganjima po lavirintu svijeta odraslih. Film je, pod očitim utjecajem francuskog novog talasa, imao izrazito modernistički filmski jezik, a u tematskom smislu predstavlja uvod u magični periferijski svijet Sarajeva kakav ponajbolje pamtimo iz kultnog filma tandema Sidran-Kusturica „Sječaš li se Dolly Bell“.  Glavne uloge u filmu igraju: Zoran Radmilović, Dušica Zegarac, Pavle Vujisić, Zaim Muzaferija i drugi. Muziku za film komponovao je Kornelije Kovač. Producent filma bio je „Studio film“.

 

Mali vojnici (1968), režija: Bata Čengić


„Mali vojnici“  - čuveni film Bate Čengića koji je svoju premijeru trebao imati u takmičarskom programu filmskog festivala u Cannesu 1968., ali je, zbog političkih previranja i studentskih demostracija, te godine otkazan. Film je surova priča o plavokosom dječaku njemačkih korijena izvrgnutom torturi u jednom od sirotišta nakon Drugog svjetskog rata, te se danas smatra jednim od najboljih filmova „crnog talasa“ ex-ju kinematografije. Scenarij za film pisao je veliki pisac Mirko Kovač, dok su u filmu igrali: Stole Aranđelović, Mija Aleksić, Zaim Muzaferija, Marija Tocinovska. Producent filma je Bosna film.

 

4. Dan duži od godine (1971), režija: Tori Janković


Film inspiriran istinitim događajima nakon zemljotresa u Banjoj Luci, kada je oko 200 zatvorenika kazneno-popravnog doma pušteno na slobodu kako bi pomogli u velikoj akciji spašavanja i zbrinjavanja ugroženog stanovništva. Glavnu ulogu u filmu igrao je veliki glumac Adem Čejvan, a tu su bili još: Boro Begović, Dragomir Bojanić Gidra, Ljuba Tadić, Zaim Muzaferija, Pavle Vujisić  i drugi. Djelo je u produkciji Studio filma režirao srbijanski reditelj Tori Janković.

 

Miris dunja (1982), režija Mirza Idrizović


Ratna drama iz vremena okupacije Sarajevu u Drugom svjetskom ratu za koji su scenarij pisali reditelj Idrizović i čuveni Zuko Džumhur. Film se pamti po sjajnoj atmosferi u filmu o svijetu prevrtljive ali i prkosne sarajevske čaršije u teškim vremenima rata, te po jednoj od prvih velikih uloga Mustafe Nadarevića. U filmu su igrali još: Ljiljana Blagojević, Pavle Vujsić, Nada Đurevska, Ifran Mensur, Semka Sokolović  Bertok, Špela Rozin i mnogi drugi veliki glumci tog vremena. Film je dobio više domaćih i međunarodnih filmskih nagrada, a bio je nominiran za „Zlatnu  nagradu“ na tada prestižnom filmskom festivalu u Moskvi. Producent filma je bila „Sutjeska film“.

 

U narednom periodu Filmski centar Sarajevo planira da, putem specijalnih kino projekcija i prikazavanja sa partnerskim tv stanicama, prezentira digitalizirane kopije široj javnosti u BiH.

 

(FCS/DEPO PORTAL//ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!