ZBOG PISANJA O NAVIJAČU FK SARAJEVO

Huligani upali u redakciju portala Radiosarajevo.ba: Uredniku prijetili smrću, pa ga natjerali da ukloni tekst, a onda...

Hronika27.09.19, 22:37h

Huligani upali u redakciju portala Radiosarajevo.ba: Uredniku prijetili smrću, pa ga  natjerali da ukloni tekst, a onda...
Urednički kolegij portala Radiosarajevo.ba najoštrije osuđuje napad na redakciju portala, ugrožavanje i prijetnje novinarima i urednicima, te članovima njihovih porodica

 

Redakcija portala Radiosarajevo.ba oglasila se večeras saopćenjem u kojem obavještava bosanskohercegovačku javnost da se večeras dogodio "drski napad grupe huligana, koji se predstavljaju kao navijači Fudbalskog kluba Sarajevo", na redakciju i uredništvo tog portala.


- Naime, nakon što je redakcija Radiosarajevo.ba, a poslije profesionalne provjere, objavila da je jedan navijač Sarajeva dobio pet godina zatvora u Bjelorusiji, jer su mu tamošnji policajci pronašli 0,16 grama kokaina, redakcija i uredništvo našeg portala suočili su se nezapamćenim prijetnjama smrću njima osobno i članovima njihovih porodica. Pod takvim prijetnjama, u svojevrsnoj talačkoj situaciji, urednik našeg portala bio je prisiljen da fizički ukloni navedeni tekst iz sistema portala Radiosarajevo.ba, a potom je pod istim prijetnjama natjeran i da poziva ostale redakcije portala i listova u Bosni i Hercegovini, te da od njih, također, traži uklanjanje spomenutih sadržaja. Bojeći se za svoju i sigurnost svoje porodice, naš kolega je, dakle, pod prisilom, izvršio nalog grupe napadača - navodi se u saopćenju.


Urednički kolegij portala Radiosarajevo.ba najoštrije osuđuje napad na redakciju portala, ugrožavanje i prijetnje novinarima i urednicima, te članovima njihovih porodica. 



-Zahtijevamo od Ministarstva unutrašnjih Kantona Sarajevo i drugih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini da profesionalno istraže navedeni slučaj, te da vinovnici ovog nezapamćenog napada na medije u glavnom gradu Bosne i Hercegovine budu otkriveni i procesuirani, a da novinarima i uredništvu portala Radiosarajevo.ba bude pružena adekvatna zaštita - ističe Kolegij portala Radiosarajevo.ba i poziva novinarska udruženja u Bosni i Hercegovini i regionu, kao i kolege novinare, na solidarnost u "nezapamćenom napadu na medijske slobode u našoj zemlji".


(FENA/ad) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još