KURŠLUS IZA ZATVORENIH VRATA

Sijevale varnice na beogradskom sastanku: Dodik i opozicija RS-a posvađali se kod Vučića...

Front25.09.19, 10:16h

Sijevale varnice na beogradskom sastanku: Dodik i opozicija RS-a posvađali se kod Vučića...
Vučić ih je sve uljudno saslušao, te poručio da se lopta treba i mora spustiti. Nije zauzimao nikakav stav oko Deklaracije SDA

 

 


Od subotnjeg beogradskog sastanka predsjednika Srbije sa liderima stranaka iz entiteta Republika Srpska najviše političke koristi za sebe je priskrbio Aleksandar Vučić. Prvi čovjek SNSD-a Milorad Dodik, pod čijim pritiskom je sastanak i sazvan, ipak nije dobio ono što je želio.

 


Jedan od učesnika ovog sastanka za Faktor kaže da je Vučić do četvrtka navečer razmišljao da li će uopće razgovarati sa političarima iz RS-a. No, kako je stavio razloge za i protiv na papir, shvatio je da ovaj susret može iskoristiti da se i Washingtonu i Briselu predstavi kao "regionalni srpski vođa", od čijeg stava zavisi da li će na Balkanu biti mir ili rat, ali i da se detaljnije informiše o političkim zbivanjima u BiH, pred sastanak trilaterale (Srbija, BiH, Turska) 8. oktobra u Beogradu.  


- Mi pozivamo Dodika i predsjednicu Cvijanović i sve naše ljude koji stoje iza mene da pokažu punu uzdržanost, da ne reaguju prenagljeno, u skladu sa interesima Republike Srpske, Srbije i BiH, a to je da damo sve što možemo da se sačuva mir i stabilnost. Bilo kakav sukob značio bi ekonomski krah i kraj za sve nas, kraj dobre budućnosti za sve nas, pokušajmo da pozovemo sve aktere na smirivanje tenzija i poštovanje Dejtona - rekao je Vučić nakon sastanka.


Sagovornik Faktora kaže da je to isto rekao i njima iza zatvorenih vrata.


- Vučiću nije u interesu bilo kakva svađa, bilo kakve razmirice. Poručio nam je da ima dovoljno svojih problema u Srbiji, i da mu ne trebaju dodatni problemi iz RS-a. Malo smo se i posvađali jer je Dodikov cilj bio da Vučiću nametne svoju priču i svoje teze, a to je da predsjednik Srbije pritisne opoziciju, SDS i PDP, da se povuku iz Vijeća ministara BiH, te da Programsku deklaraciju SDA osude njegovim rječnikom. Vučić nas je sve uljudno saslušao, te poručio da se lopta treba i mora spustiti. Nije zauzimao nikakav stav oko Deklaracije SDA i samo nam je rekao da je dovoljno što smo svi mi jednoglasno se usprotivili tom dokumentu. Također, kazao je i da neće vršiti pritisak na opoziciju da se povuče iz Vijeća ministara BiH, što je kod Dodika izazvalo ljutnju - navodi Faktorov sagovornik.


Subotnjem sastanku su prisustvovali pored Dodika, predsjednik SDS-a Mirko Šarović, Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić, PDP-a Branislav Borenović, Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i Socijalističke partije Petar Đokić.


Za Vučića je, nastavlja on, ipak važnija predstojeća trilaterala u Beogradu.


Ovom sastanku 8. oktobra prisustvovat će predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik, predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i domaćin predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, te predsjednik SDA Bakir Izetbegović.


Prije trilateralnog sastanka bit će održana ceremonija polaganja kamena temeljca za izgradnju autoputa Sarajevo - Beograd.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još