Hrvatski narodni sabor reaguje na izjave člana Predsjedništva BiH

I Džaferović, prvi 'sigurnjak' Bošnjaka u ratu, zna da je ABiH pobila i protjerala više Hrvata, nego HVO Bošnjaka

Front22.09.19, 12:02h

I Džaferović, prvi 'sigurnjak' Bošnjaka u ratu, zna da je ABiH pobila i protjerala više Hrvata, nego HVO Bošnjaka
Pokušaji degradiranja i proglašavanja HVO-a zločinačko-agresorskom vojskom u suprotnosti su s istinom o Bosni i Hercegovini, navode iz HDZ-a BiH

- Šefik Džaferović, nekadašnji prvi "sigurnjak" Bošnjaka i to upravo u ratu i to upravo u Zenici, tadašnjem središtu islamske radikalizacije u BiH, koristi opasnu zamjenu teza da bi prikrio etničko čišćenje Hrvata u Bugojnu u ljeto 1993. od strane ABiH, odnosno postrojbe „El Mudžahid" u njenom sastavu - stoji u reagiranju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) na komentar člana BiH Predsjedništva Šefika Džaferovića u ulozi HVO-a u proteklom ratu.

 

Saopćenje HNS-a prenosimo u cjelosti:

 

- Za mučenja i zlostavljanja zatočenih pripadnika HVO-a u logorima u Bugojnu postoje brojna svjedočenja, ali se očito vrlo uspješno zataškava odgovornost Dževada Mlaće, Selme Cikotića i drugih visokih dužnosnika Armije BiH kao i njihovo procesuiranje. Tada je odveden 21 zarobljeni pripadnik HVO-a, od toga tri su tijela pronađena, a za 18. se još traga.

 

Džaferović traži opravdanje za etničko čišćenje Hrvata Bugojna, a uzrok vidi u navodnom zločinu HVO-a u bugojanskom selu Vrbanji 1992. Pitam zašto onda bošnjačka paraobavještajna služba (AID) u suradnji s Tužiteljstvom BiH nisu nakon rata procesuirale navodni zločin HVO-u u Vrbanji nego tek u 2019. A znamo kako se žurilo s procesuiranjem svih zločina u kojima se optužuju Hrvati, dok hrvatske majke više od dva i pola desetljeća ne znaju za svoje sinove, a nalodgodavci i izvršitelji iako ima svjedoka i zna se tko su nikada nisu procesuirani.

 

Pravda u BiH nije ista za sve narode i građane, o čemu svjedoči upravo slučaj Bugojnu. Džaferović optužuje HVO i Hrvate za UZP. Dosadašnja historiografska istraživanja ukazuju da je ABiH više pobila i protjerala Hrvata, nego HVO Bošnjaka. To i Džaferović sam zna temeljem popisa stanovništva iz 2013. i usporedbe s onim iz 1991. godine.

 

Nakon ovakvih lažnih optužbi, i udara postavlja se pitanje: Je li to Džaferovićev pokušaj zataškavanja istrage o njegovoj ulozi i ulozi AID-a o pripremi pripadnika Al-Kaide na terorističke napade 11. rujna 2001. na New York ili još gorih zločina diljem svijeta s obzirom da zna kome je sve potpisao i omogućio bh. državljanstvo.

 

Džaferovićevo sotoniziranje pobijenih i protjeranih bugojanskih Hrvata od ABiH je u funkciji zataškavanja tih zločina i procesuiranja odgovornih iz ABiH ali i zataškavanju istrage zbog zločina zbog kojih je sam odgovoran.

 

Ako netko ne razumije u čemu se radi neka se prisjeti iskaza Mirsada Kebe o zločinima AID-a i ABiH nad Hrvatima i Srbima u ratu. Kebo je nestao s bošnjačke političke scene upravo iz tog razloga. HVO i Hrvati su branili ovu zemlju i sada je brane za razliku od drugih koji je i ovakvim izjavama koje daje bošnjački član Predsjedništva BiH na najizravniji način ruše. Hrvatski branitelji dali su veliki žrtvu za svoju domovinu i neće dopusti da se povijest iskrivi na ovako opasan način - stoji u saopćenju HNS-a.

 

Podsjećamo, Džaferović je u Bugojnu, na svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana bugojanskih jedinica, rekao da je HVO bio u službi udruženog zločinačkog poduhvata, te da "o prirodi tog agresorskog poduhvata, najbolje govori činjenica da je HVO, koji nigdje na području Bugojna nije mogao vojno da nadvlada Armiju RBiH, počinio masakr nad 45 nedužnih civila u Vrbanji".

 

(Bljesak.info, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 27

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još