PANEL DISKUSIJA U SARAJEVU

Irfan Čengić, Lana Prlić, Vildana Bešlija, Hajrudin Žilić zajedno rade na donošenju Zakona o javno privatnom partnerstvu

Front20.09.19, 21:21h

Irfan Čengić, Lana Prlić, Vildana Bešlija, Hajrudin Žilić zajedno rade na donošenju Zakona o javno privatnom partnerstvu
Javno privatno partnerstvo - JPP je alternativa privatizaciji i lošem upravljanju javnih preduzeća od strane države te prilika za nove razvojne projekte

 


Da smo poslije rata ulazili u projekte JPP a ne privatizacije danas bi desetine hiljada radnih mjesta bilo sačuvano. Višestranačka grupa  zastupnika iz SDP, DF i NS Irfan Čengić, Lana Prlić, Vildana Bešlija, Hajrudin Žilić i drugi članovi radne grupe radi na donošenju Zakona o javno privatnom partnerstvu kojim će se regulisati ovu oblast.


"JPP-Javno privatno partnerstvo " je važan finansijski instrument koji bi mogao poboljšati ili rasteretiti javnu potrošnju i privući nove investicije", jedan je od zaključaka sa panel diskusije koja je održana 18. septembra u hotelu Courtyard by Marriott u Sarajevu.

 

20190918-195743


Na panel diskusiji se razgovaralo o prijedlogu nacrta Zakona o javnom-privatnom partnerstvu, na čijoj izradi rade zastupnici PFBiH uz podršku Nacionalnog Demokratskog Instituta u BiH.


Ministar privrede KS, Haris Bašić istakao je da će ministarstvo biti instrument Vlade KS u strateškom pristupu JPP na zdravim osnovama, od čega će imati više koristi i privatni i javni sektor.


Kazao je kako se danas nalazimo na početku integracije privatnog i javnog sektora, i u pravom smislu zaokreta u razvoju JPP u Kantonu Sarajevo i FBiH. Kanton Sarajevo kao glavni grad ima najviše mogućnosti za ulaganja u javnom sektoru a što bi u mnogo čemu poboljšalo život građana, donijelo nove investicije i radna mjesta.

 

jpp-sarajevo1


Doprinos diskusiji su dali privrednici i experti iz ove oblasi. Generalno mišljenje je da su investicije koje su dosad bile u FBiH u ovoj oblasti skromne, te da FBiH treba potpuno nov i moderan zakon u Javnom privatnom partnerstvu.


Ova grupa zastupnika organizuje širom FBiH panel diskusije na ovu temu i prikuplja informacije koje će pomoći da zakon bude što bolji i prilagođen potrebama u FBiH.


Večeras je u Zenici, u Hotelu Dubrovnik, održana nova panel diskusija na temu Javno privatno partnerstvo.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još