nakon okrutnog ubistva irme forić

Advokat Mehmedbašić: Moj klijent se izgubio... Basarić: Da sam htio bježati, ne bih pobjegao u papučama i kratkim hlačama

Hronika20.09.19, 20:06h

Advokat Mehmedbašić: Moj klijent se izgubio... Basarić: Da sam htio bježati, ne bih pobjegao u papučama i kratkim hlačama
Basarićev branilac Omar Mehmedbašić tražio je da se prijedlog odbije, jer njegov klijent nije to uradio. Napomenuo je da se Basarić kritičnog dana izgubio, te da voljenu osobu nikad ne bi dotakao

 

 


Obrazlažući prijedlog  za određivanje pritvora, tužiteljica Željka Tomić-Andžić danas je na sjednici održanoj u Kantonalnom sudu u Sarajevu kazala da postoji osnovana sumnja da je Senad Basarić (59) ubio Irmu Forić (53), s kojom je planirao da se vjenča.

 

-    Način izvršenja je okrutan. Fizičkom snagom, pritskom na vrat žrtve uz nanošenje udaraca pogodnim sredstvom s desne strane glave- istakla je Tužiteljica Tomić – Andžić, prenosi Avaz.

 

Ona je napomenula da je Basarić nije zvao Hitnu pomoć niti je ikoga obavijetio o smrti Irme Forić već je napustio Sarajevo I tako bio nedostupan organima gonjenja. 

 

Basarićev branilac Omar Mehmedbašić tražio je da se prijedlog odbije, jer njegov klijent nije to uradio. Napomenuo je da se Basarić kritičnog dana izgubio,  te da voljenu osobu nikad ne bi dotakao.

 

Basarić se kratko obratio: 

 

-    Da sam htio bježati, ne bih pobjegao u papučama i kratkim hlačama. Sve naše stvari ostale su u koferima, rekao je Basrić. 


Sutkinja Žana Knežević naknadno će donijeti odluku o pritvoru.


Poznato je da je Forić najvjerovatnije ubijena udarcima kuhinjskom drvenom daskom, a koja joj je prilikom uviđaja pronađena u desnoj ruci. Tijelo je bilo prekriveno narandžastim peškirom.

 

Kako prenosi Faktor, a kako se moglo čuti iz izlaganja kantonalne tužiteljice Željke Tomić - Anđušić, koja sa tužiocem Safetom Hrapom vodi istragu ovog slučaja, Tužilaštvo Basarića sumnjiči da je u periodu od 15. do 18. septembra u stanu u ulici Ramiza Salčina u naselju Dobrinja, usmrtio Irmu Forić  upotrebom fizičke snage, na način da je izvršio pritisak rukama na njen vrat, a zatim je nepoznatim predmetom više puta udario u predjelu desne strane glave, nakon čega je napustio stan, ne obavijestivši nikoga o njenoj smrti.


Tužiteljica je, pored općih pritvorskih razloga, odnosno osnovane sumnje da je Basarić počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, obrazlažući posebne pritovrske razloge navela da postoji bojazan od bjekstva osumnjičenog, istaknuvši da je on, nakon što je počinio djelo koje mu se stavlja na teret, stan zaključao, napustio lice mjesta, a o smrti oštećene nije obavijestio nikog , ni Hitnu pomoć niti njene bližnje i otišao na područje Hercegovačko-neretvanskog kantona.

 

Također, istaknula je da je ubistvo počinjeno na naročito svirep i okrutao način, budući da je Basarić bio blizak sa žrtvom, živio sa njom i zloupotrijebio njeno povjerenje. Zbog toga, navela je , postoje vanredne okolnosti u smislu da mu se može izreći kazna od deset godina ili teža, a čega je osumnjičeni svjestan, što bi mu također mogao biti razlog da pokuša pobjeći.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!