Ministar vanjskih poslova BiH kategoričan

Crnadak: Rezolucija SDA je antidejtonska, antievropska, protiv interesa srpskog naroda, RS-a i protiv BiH

Front15.09.19, 13:10h

Crnadak: Rezolucija SDA je antidejtonska, antievropska, protiv interesa srpskog naroda, RS-a i protiv BiH
Očekuje reakciju međunarodne zajendice, jer je ta rezolucija, kazao je, protiv međusobnog razumijevanja, povjerenja i bilo kakvog dogovora

 

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak predvodit će od 16. septembra u Beču državnu delegaciju na 53. Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA), te ponovo ukazati da je BiH protiv odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, u neposrednoj blizini bh. granice.

 

- Još jednom ćemo jasno poručiti da ne možemo dozvoliti da se nuklearni otpad odlaže na samoj bh. granici – rekao je Crnadak i dodao da na ovom pitanju sarađuju svi nivoi vlasti u BiH te da će sutra razgovarati s načelnikom Novog Grada Miroslavom Drljačom, a u utorak i s ministricom ekologije RS Srebrenkom Golić.

 

Pdosjetio je da je na Generalnoj konferenciji IAEA i 2015. godine ukazao na problem vezan za Trgovsku goru, što je ušlo u evidenciju te organizacije, poslije čega su uslijedile intenzivne aktivnosti institucija BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i lokalnih zajednica u borbi protiv najave Republike Hrvatske da će radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško biti skladišten na samoj granici s Bosnom i Hercegovinom, blizu Novog Grada.

 

Po procjenama, odlaganje radioaktivnog otpada direktno bi ugrozilo nekoliko stotina hiljada ljudi u devet općina u slivu rijeke Une.

 

Crnadak je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da vjeruje da će ovaj snažan pritisak dovesti do toga da Hrvatska preispita i druga rješenja, osim Trgovske gore.

 

Potvrdio je da se s Hrvatskom vode razgovori o ovom pitanju te da konačnog stava još nema.

 

Govoreći o jučer usvojenoj rezoluciji SDA, kazao je da bi njeno provođenje, ukoliko bi ta stranka na tome insistirala, ugrozilo mir i stabilnost ne samo u BiH, nego i na Balkanu i ovom dijelu Evrope.

 

Očekuje reakciju međunarodne zajendice, jer je ta rezolucija, kazao je, protiv međusobnog razumijevanja, povjerenja i bilo kakvog dogovora.

 

- Rezolucija je antidejtonska, antievropska, te protiv interesa srpskog naroda, RS-a i protiv BiH, koja može da ostane i funkcioniše uz unutrašnji dogovor...Sve drugo osim BiH zasnovane na dva entiteta, dovelo bi do poremećaja balansa uspostavljenog u Dejtonu... Tvrdnje da SDA neće odustati od promjene imena RS su dodatna provokacija i potpuno nepotrebna radikalizacija u ovom ionako teškom momentu u BiH – dodao je Crnadak.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još