Islamska zajednica BiH uoči povorke ponosa

Imami pozvali vjernike da se distanciraju od LGBT okupljanja: To je promocija velikih grijeha, Kur'an kaže da...

Hronika07.09.19, 12:48h

Imami pozvali vjernike da se distanciraju od LGBT okupljanja: To je promocija velikih grijeha, Kur'an kaže da...
U istom zaključku se naglašava kako se homoseksualizam nedvojbeno u izvorima islama (Kur'anu i Sunnetu) kvalificira velikim grijehom i razvratom (el-fahiše) i kao takav zabranjenim (haram)

 

Na osnovu zaključka Vijeća muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini sa sjednice od 15. augusta ove godine, svi imami u našoj zemlji su na jučerašnjoj hutbi prenijeli stav IZ o najavljenom okupljanju LGBTIQ osoba u Sarajevu. 


U poruci koju su imami prenijeli vjernicima u svim džamijama se kaže:


„Na osnovu upita velikog broja vjernika i vjernica o stavu Islamske zajednice prema najavljenom javnom okupljanju LGBT populacije, Vijeće muftija podsjeća vjernike na svoj zaključak sa pete redovne sjednice održane u Sarajevu 16. decembra 2015. godine u kojem se kaže kako islam afirmira brak i porodicu, podstiče na formiranje braka i očuvanje vrijednosti braka, potomstva i porodice kao osnovne ćelije ljudskog društva.

 

Prema učenju islama, brak je ugovor o zajedničkom životu između muškarca i žene zaključen uz obostrani pristanak s ciljem osnivanja porodice, moralnog uzdizanja i zadovoljenja materijalnih, tjelesnih i duhovnih potreba među supružnicima i njihovim potomstvom. Allah dž.š. u Kur'anu kaže: „O ljudi, Mi vas od jednog muškarca i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali...“. (El-Hudžurat, 13) i kaže: „i jedan od dokaza Njegovih je to što za vas, od vrste vaše, stvara žene da se uz njih smirite, i što između vas uspostavlja ljubav i samilost; to su, zaista, pouke za ljude koji razmišljaju;“ (Er-Rum, 21).


 
U istom zaključku se naglašava kako se homoseksualizam nedvojbeno u izvorima islama (Kur'anu i Sunnetu) kvalificira velikim grijehom i razvratom (el-fahiše) i kao takav zabranjenim (haram).

 

Shodno tome i povodom najavljenog okupljanja, pozivamo vjernike i vjernice da se distanciraju od promocije velikih grijeha, kao što se u Kur'anu kaže: „...ne približujte se nevaljalštinama, bile javne ili tajne...“ (El-En'am, 151). I kao što se također u Kur'anu kaže: „ I što dalje od bluda, jer to je razvrat, kako je to ružan put!“ (El-Isra, 32.)  

 

Također, skrećemo pažnju vjernicima da nijednom pojedincu, ma ko bio, nije dozvoljeno nasilje prema bilo kojem čovjeku zbog njegovog ličnog uvjerenja i orijentacije. Allah u Kur'anu kaže: „...a razvrat i sve što je odvratno i nasilje zabranjuje – da pouku primite, on vas savjetuje.“ (En-Nahl, 90)“ - navodi se u saopćenju IZ BiH.