SAVJETI IZ TERETANE

Lejla Šebić otkriva kako riješiti sindrom 'mrtve guze': Kada se gluteus umrtvi, cijelo tijelo strada! Nije stražnjica napravljena...

Lifestyle01.09.19, 17:48h

Lejla Šebić otkriva kako riješiti sindrom 'mrtve guze': Kada se gluteus umrtvi, cijelo tijelo strada! Nije stražnjica napravljena...
Pod utjecajem savremenog sjedelačkog načina života jedan od najugroženijih mišića na ljudskom tijelu je gluteus. Stražnjica nije napravljena da podnese toliki pritisak svakodnevnog sjedenja

 

 

Bh. fitnes trenerica Lejla Šebić, koja je na netom završenom Sarajevo Film Festivalu izazvala pažnju javnosti odjevnom kombinacijom u kojoj se pojavila na bosanskom ćilimu ispred Narodnog pozorišta, a kasnije i raspravom na društvenim mrežama o "mišiću gluteusu", na svom Facebook profilu objavila je status u kome pojašnjava zašto je ovaj mišić na ljudskom jedan od najvažnijih, i to prvenstveno u zdravstvenom smislu, te kako se riješiti tzv, sindroma "mrtve guze".


Uz kratko pojašnjenje, ona na svom FB profilu demonstrira i nekoliko najvažnijih ciljanih vježbi koje ovaj mišić nabolje pogađaju.
    

"Pod utjecajem savremenog sjedelačkog načina života jedan od najugroženijih mišića na ljudskom tijelu je gluteus. Stražnjica nije napravljena da podnese toliki pritisak svakodnevnog sjedenja. 


Kada se gluteus umrtvi zbog neaktivnosti, opterećenje se prebacuje na druge mišiće i na zglobove i dolazi do disbalansa i brojnih problema. 


Odumiranje, amnezija gluteusa ili ”mrtva guza” nije samo estetski problem već prvenstveno zdravstveni koji dovodi do bolova u donjem dijelu leđa, kukovima, kao i do problema s koljenom i skočnim zglobom, jer tijelo pokušava kompenzirati neravnotežu. 


Slabost gluteusa kao glavnog extensora trupa i stabilizatora zdjelice dovodi do značajnih promjena u pravilnoj posturi tj. držanju tijela. Svakodnevno višesatno sjedenje ograničava cirkulaciju te dovodi do problema koji zovemo glutealna amnezija. 


Događa se tada da gluteus ne radi normalno čak ni kada radite ciljane vježbe za taj dio tijela" - upozorava fitnes trenerica Lejla Šebić, a evo i kako ih treba ispravno raditi...

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još