pazite na svoje zdravlje

Vaša jetra je vaš život: Ovih osam stvari, a nisu alkohol, ubijaju taj organ

Lifestyle26.08.19, 14:15h

Vaša jetra je vaš život: Ovih osam stvari, a nisu alkohol, ubijaju taj organ
Na ovoj listi nećete naći alkohol - to je previše očito. Međutim, postoje popularne navike koje će, nakon mnogo godina, dovesti do slabe ili bolesne jetre


Često zaboravljamo kako je upravo ovo jedan od organa koji je za život važan i kako ima važne funkcije za organizam. Istaknimo i kako je jetra najveća žlijezda u ljudskom organizmu i ujedno predstavlja jedini unutrašnji organ koji se može regenerirati.

 

Na ovoj listi nećete naći alkohol - to je previše očito. Međutim, postoje popularne navike koje će, nakon mnogo godina, dovesti do slabe ili bolesne jetre.


Nepravilna prehrana


Kao što u planer upisujete sastanke, dogovore i druge obaveze, tako si postavite i fiksno vrijeme za jelo! Jednostavno u to doba dana na pola sata budite nedostupno za bilo što drugo. Naravno, taj plan prilagodite svom dnevnom ritmu. Međutim, najbolje bi bilo kada biste jedite 4 do 5 malih obroka dnevno, umjesto, kako ste to možda do sad činili - doručak "s nogu" i obilna večera.

 

Primjerice: 8:00 - doručak, 11:00 - užina, 13:00 - ručak, 16:00 - popodnevna užina, 19:00 - večera.


Istu stvar jedete uvijek iznova


Prehrana bi trebala osigurati tijelu sve neophodne hranljive tvari. Prije svega, bilo bi važno da sadrži dovoljno dijetalnih vlakana prisutnih uglavnom u povrću, gustoj kaši i proizvodima od žitarica. Drugo, ne zaboravite na antioksidanse, vitamine i minerale... Naći ćete ih u povrću i voću. I treće što ne smijemo zaboraviti su nezasićene omega-3 masne kiseline kojima obiluje plava morska riba, ali i neki orašasti plodovi i sjemenke.


Konzumirate prženu hranu svaki dan


Najpoželjniji oblici termičke obrade su kuhanje u vodi i na pari, pečenje uz mali dodatak masti i pečenje bez masnoće. Ne preporučuje se duboko prženje. Pokušajte se odreći majoneze, margarina, maslaca, punomasnih mliječnih proizvoda. Umjesto toga obrok obogatite povrćem.

 


Jedete previše masti i jednostavne šećere


Životinjske masti treba smanjiti: ​​mast, masne dijelove svinjetine i govedine, masno meso, vrhnje i maslac nikako nisu dobri za jetru jer podižu razinu lošeg kolesterola u krvi. A to, pored jetre, loše utječe i na srce. Isključite i kolačiće, slatkiše, zaslađena pića. Količina šećera u prehrani treba biti do 10% njene energetske vrijednosti, odnosno na 2000 kcal tek 50 grama.

 

Neaktivni ste


Provedite najmanje 30 minuta dnevno radeći neku fizičku aktivnost. Vježba i bilo koja druga fizička aktivnost (radovi u vrtu, šetnja, čišćenje i sl.) pozitivno utječu na funkcioniranje ne samo probavnog trakta i jetre, već i cijelog organizma, njegove efikasnosti i opće dobrobiti.


Neumjereno konzumirate kavu


Kavi se pripisuju brojna pozitivna, ali i negativna svojstva. Na takvom skliskom terenu najsigurnije je biti umjeren, kako bi organizmu osigurali potencijalne pozitivne učinke, ali i spriječili negativne učinke. Kava se tijekom uzgoja nerijetko tretira velikim količinama pesticida, a tijekom prženja kave nastaju karcinogeni produkti. Svi ti spojevi moraju se pretvoriti u bezopasne spojeve u jetri tijekom detoksikacije. Poznata je i priča o književniku Johannu Wolfgangu Goetheu, koji je obožavao kavu u mladosti, a kada je ostario nije je podnosio. Biokemijska pozadina priče o J.W. Goetheu krije se u "iscrpljenosti jetre", odnosno u smanjenoj razini enzima koji su potrebni u razgradnji kofeina. Ova pojava česta je u osoba starije dobi, a pridružuje joj se i smanjena funkcija bubrega, te se tvari koje valja izbaciti iz organizma zadržavaju dulje nego u mlađih osoba.


Koristite oralnu kontracepciju


Jetra žene koja ima manjak vitamina B skupine i/ili proteina teže pretvara estrogen u netoksičnu formu - estriol, te ostaje u formi za jetru toksičnog estradiola. Povišena razina estradiola povezuje se s emocionalnim poremećajima, poput nestabilnog raspoloženja i opsesivno-kompulzivnog ponašanja.


Redovito pijete lijekove


Lijekovi opterećuju jetru, budući da predstavljaju strane i neprirodne tvari za organizam. Ove tvari tjeraju jetru na "prekovremeni rad", te se preporučuje selektivan pristup lijekovima.

 

(Vitamini.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!