Mještani se protive nasilnoj eksproprijaciji

DF organizuje proteste protiv Autocesta FBiH: Suluda trasa autoputa je dogovorena u kafani!

Front22.08.19, 10:55h

DF organizuje proteste protiv Autocesta FBiH: Suluda trasa autoputa je dogovorena u kafani!
Pozivamo Autoceste FBiH da bez odlaganja organizuju javnu raspravu na temu trase koridora Vc južno od Mostara, jer su to po zakonu dužni uraditi, a bez toga izlaze iz pravnog okvira i dublje ulaze u nastavak ilegalnog procesa, što će imati velike pravne posljedice i veliki gubitak za Autoceste FBiH u konačnici, stoji u saopštenju prof. dr. Džubura

 

Povodom najava izgradnje autoputa kroz naselja Kosor, Malo Polje, Ortiješ, Hodbina, Lakiševina i Kočine, planirano je mirno okupljanje svih onih koji se protive protivpravnom djelovanju Autocesta FBiH za petak 23.8.2019. u 10 sati, na sporednom putu Kosor-Blagaj, stoji u saopćenju prof. dr. Ahmeda Džubura iz Demokratske fronte.

 

- Iako iz Autocesta FBiH tvrde da na dionici Mostar Jug - tunel Kvanj nema nezadovoljstva i da su već uradili na desetine rješenja, stanje na terenu je sasvim suprotno te se veći broj mještana, mahom povratnika, protivi nasilnoj eksproprijaciji zemljišta i uništavanju njihovih kuća i prirodnih bogatstava Bosne i Hercegovine.
 

Nasilnom procesu izgradnje autoputa na pomenutoj trasi se protive brojni stanovnici šireg prostora Mostara iz nekoliko razloga:

 
Izgradnja autoputa na ovoj trasi je dogovorena u kafani saglasnošću lokalnih pojedinaca iz javnosti poznatih političkih opcija koji su odlučili da ne moraju poštovati pravilnike o izgradnji auto-puteva i postojeće Zakone Bosne i Hercegovine.

 

Izgradnjom predmetnog auto-puta se trajno uništava zemljište najviše bonitetne klase na kojem se vijekovima uzgaja vinova loza, voće i povrće.

 

Velika frekvencija vozila na ovom auto-putu će osim trajne degradacije zemljišta reziduima teških metala usloviti i zagađenje vode na širem prostoru kotline koja služi za piće, navodnjavanje biljaka, pojenje sitne i krupne stoke, punjenje bazena...

 

Zagađenje životne sredine na ovom području će neminovno opredijeliti značajan broj domicilnog stanovništva da u ozračju beznađa i osjećaja diskriminiranosti trajno napuste vjekovne prostore življenja. Slučajno ili ne, u kafani dogovorena suluda trasa auto-puta čekira kartu u jednom smjeru za domicilno i povratničko srpsko stanovništvo koje u današnjem društvenom kontekstu predstavlja najfinije vezivno tkivo multietničke BiH. To kreatori i zagovornici „nacionalnih torova“ nikada neće razumjeti. Zato smo u konfrotaciji sa njihovom filozofijom podjela i egzodusa nepoželjnih.

 

Ovakvom „političkom trasom“ auto-puta se onemogućava daljnje širenje i modernizacija mostarskog aerodroma koji treba biti pokretač razvoja privrede i turizma.
 

Zbog bahatosti i nepoštovanja zakonskih procedura reprezenata Autocesta FBiH prinuđeni smo da ovim mirnim okupljanjem snažno obavijestimo javnost da anarhiji treba reći odlučno „NE“. Ultimativno zahtijevamo vraćanje procesa izgradnje autoputa na dionici Mostar Jug - tunel Kvanj u zakonske okvire i održavanje javne rasprave koja se uporno izbjegava. Autoceste FBiH kontinuirano i svakodnevno provode bez posljedica teške povrede procedura što kulminira nasilničkim, neovlaštenim ulaskom u privatne posjede i okolčavanjem trase. Prema preporukama struke, najpovoljnija trasa ide preko obronaka Podveležja, gdje nema nikakvih konflikata u prostoru, tj. nema otkupa privatnog zemljišta niti rušenja povratničkih kuća i vinograda.
 

Pozivamo Autoceste FBiH da bez odlaganja organizuju javnu raspravu na temu trase koridora Vc južno od Mostara, jer su to po zakonu dužni uraditi, a bez toga izlaze iz pravnog okvira i dublje ulaze u nastavak ilegalnog procesa, što će imati velike pravne posljedice i veliki gubitak za Autoceste FBiH u konačnici.
 

Ovim putem sam slobodan da Vas pozovem da prisustvujete mirnom okupljanju stanovništva šireg prostora Mostara na predviđenoj lokaciji. Jedan sat Vašeg dragocjenog prisustva će dodatno ojačati našu istrajnost da političkim kabadahijama snažno poručimo da ne mogu bez otpora uništavati budućnost naše djece i unuka - smatra prof. dr. Ahmed Džubur iz DF-a.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još