Evo koliko nudi za bh. prevoznika

Ko je Fehim Sejari, biznismen koji hoće da preuzme 'Centrotrans': Počeo u Njemačkoj davne 1972. godine...

Biznis Klub24.07.19, 11:09h

Ko je Fehim Sejari, biznismen koji hoće da preuzme 'Centrotrans': Počeo u Njemačkoj davne 1972. godine...
Danas je Centrotrans-Eurolines sa svojim voznim parkom, koji broji više od 200 autobusa, vodeća firma za autobuski saobraćaj u Bosni i Hercegovini

 

Kompanija Sejari d.o.o. objavila je ponudu za preuzimanje kompanije Centrotrans-Eurolines koja se bavi domaćim i međunarodnim prevozom putnika te turističkom djelatnošću.

 

Sejari je najveći pojedinačni, ali manjinski vlasnik Centrotrans-Eurolinesa sa 47,6 posto dionica.

 

BiznisInfo je ranije objavio da Sejari ima namjeru preuzimanja društva, a danas je upućena i konkretna ponuda svim dioničarim sa ponuđenom cijenom.

 

Predmet ponude je 63.681 dionica (što čini oko 52,4 posto vlasništva), za koje Sejari nudi po 46 KM po dionici.

 

To je 65,71 posto nominalne cijene dionice, a sredstva su osigurana iz bankarske garancije.

 

Drugim riječima, kada bi svi dioničari prihvatili ponudu, Sejari bi preuzeo kompaniju za nešto manje od 3 miliona KM.

 

Ponuđač ima namjeru preuzeti sve dionice kompanije, te planira dalje razvijati i jačati kompaniju.  

 

Inače, kompanija Centrotrans – Eurolines d.d. prošle godine je imala poslovne prihode od oko 35,7 miliona KM, što je povećanje u odnosu na 33,5 miliona godinu ranije, objavio je ranije BiznisInfo.

 

Firma je godinu završila sa neto dobiti od 114.472 KM, što je sličan rezultat kao i godinu ranije kada je dobit bila 108.203 KM. Centrotrans – Eurolines upošljava 570 radnika, i taj broj se nije mijenjao.

 

Ovo su najveći dioničari Centrotrans-Eurolinesa:

   

Sejari d.o.o.  47,6 posto      
   

Čengić Safudin  18,7 posto      
   

Šaćiragić Muhamed  10 posto         
   

City Park d.d. Sarajevo 2,7 posto      
   

FE-AL Metali d.o.o. Sarajevo 1,1 posto
   

Kerla Ibrahim  1 posto

 

Firma Sejari d.o.o. Sarajevo osnovana je 2002. godine. Generalni je zastupnik, distributer i serviser poznatih svjetskih marki autobusa, minibusa i prikolica za Bosnu i Hercegovinu.

 

Njen vlasnik je kompanija Sejari Holding GmbH iz Njemačke, čiji je osnivač Fahim Sejari. Sejari je osnovao kompaniju u Njemačkoj 1972. godine. Kasnije se proširila na zemlje naše regije kao distributer vozila.

 

Sejari Holding je vlasnik još nekoliko kompanija u BiH koje se bave transportom ili prometom vozilima.

 

Centrotrans-Eurolines osnovan je 1963. godine kao dio kompanije Centrotrans Sarajevo zadužen za pružanje usluga prevoza putnika. Kroz dugogodišnji rad Centrotrans-Eurolines je prošao razne faze organizacionih promjena. Centrotrans je 1997. godine primljen u punopravno članstvo Eurolines organizacije.

 

Danas je Centrotrans-Eurolines sa svojim voznim parkom, koji broji više od 200 autobusa, vodeća firma za autobuski saobraćaj u Bosni i Hercegovini.

 

Centrotrans-Eurolines je vlasnik i turističke agencije Centroturs, kompanije Centrotrans Prigradski-gradski saobraćaj (PGS) i Centrotrans Istočno Sarajevo, nekoliko autobuskih stanica i još nekih kompanija.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još