Najveći pojedinačni suvlasnik

Fahim Sejari preuzima Centrotrans-Eurolines: 'Uskoro ćemo objaviti ponudu'

Biznis Klub26.03.19, 16:53h

Fahim Sejari preuzima Centrotrans-Eurolines: 'Uskoro ćemo objaviti ponudu'
Safudin Čengić ima 18,7 posto a Muhamed Šaćiragić 10 posto. Ostali dioničari, njih više od 200, imaju manje udjele

 

Kompanija Sejari d.o.o. najavila je puno preuzimanje kompanije Centrotrans-Eurolines, čiji je trenutno manjinski, ali najveći pojedinačni suvlasnik.


Sejari d.o.o. trenutno ima 47,6 posto dionica u Centrotrans-Eurolinesu koji se bavi domaćim i međunarodnim prevozom putnika te turističkom djelatnošću.

 

Safudin Čengić ima 18,7 posto a Muhamed Šaćiragić 10 posto. Ostali dioničari, njih više od 200, imaju manje udjele.

 

Sejari je u obavijesti dioničarima najavio da će uskoro objaviti ponudu za puno preuzimanje firme. Tek nakon što objavi ponudu znat će se koju cijenu nudi po dionici, odnosno koliko bi ga moglo koštati preuzimanje firme.

 

Centrotrans-Eurolines d.d. u 2017. je imao prihode od 33,5 miliona KM, dok su u prvoj polovini 2018. godine prihodi iznosili 16,4 miliona maraka. Firma je, prema posljedjednjim zvaničnim dostupnim podacima od sredine prošle godine, imala oko 560 radnika.

 

Firma Sejari d.o.o. Sarajevo osnovana je 2002. godine. Generalni je zastupnik, distributer i serviser poznatih svjetskih marki autobusa, minibusa i prikolica za Bosnu i Hercegovinu.

 

Njen vlasnik je kompanija Sejari Holding GmbH iz Njemačke, čiji je osnivač Fahim Sejari. Sejari je osnovao kompaniju 1972. godine. Kasnije se proširila na zemlje naše regije kao distributer vozila.

 

Sejari Holding je vlasnik još nekoliko kompanija u BiH koje se bave transportom ili prometom vozilima.

 

Centrotrans-Eurolines osnovan je 1963. godine kao dio kompanije Centrotrans Sarajevo zadužen za pružanje usluga prevoza putnika. Kroz dugogodišnji rad Centrotrans-Eurolines je prošao razne faze organizacionih promjena. Centrotrans je 1997. godine primljen u punopravno članstvo Eurolines organizacije.

 

Danas je Centrotrans-Eurolines sa svojim voznim parkom, koji broji više od 200 autobusa, vodeća firma za autobuski saobraćaj u Bosni i Hercegovini.

 

Centrotrans-Eurolines je vlasnik i turističke agencije Centroturs, kompanije Centrotrans Prigradski-gradski saobraćaj (PGS) i Centrotrans Istočno Sarajevo, nekoliko autobuskih stanica i još nekih kompanija, piše Biznis.info.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!