ministrica bogunić pojasnila razloge

U osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo ukida se proljetni raspust

Hronika15.07.19, 16:29h

U osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo ukida se proljetni raspust
Ministarstvo je stoga predložilo Skupštini da razmotri i donese izmjene i dopune spomenutog zakona

 

U osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo ukida se proljetni raspust, odlučila je to Skupština Kantona Sarajevo koja je danas na sjednici usvojila izmjene i dopune Zakona o osnovnom i srednjem odgoju i obrazovanju. 

 

Ministrica  za obrazovanje, nauku i mlade KS Zineta Bogunić je pojasnila razloge zbog kojih su donesene izmjene, navodeći da je druga godina kako se provodi zakon o raspustu. No, Ministarstvu je upućen veliki broj prigovora nastavnika, direktora, roditelja o neproduktivnosti tog rješenja, prekidanju kontinuiteta učenja djece, kao i kasnijem završetku školske godine, što u značajnoj mjeri utiče na kvalitet nastavnog procesa. 

 

- Nastavnici obaveze oko realizacije školske godine završavaju početkom jula, a što u značajnoj mjeri ograničava njihovu mogućnost da se pripreme za iduću školsku godinu, da organiziraju aktive te blagovremeno organizuju sve aktivnosti oko početka naredne školske godine – ustvrdila je Bogunić. 

 

Ministarstvo je stoga predložilo Skupštini da razmotri i donese izmjene i dopune spomenutog zakona. 

 

Ujedno je najavila temeljnu reformu obrazovanja u narednom periodu.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!