esad duraković/ djeca šehidi

Moćnici saučesnici, kako se osjećate, licemjerni, kad sa šehidskog mezarja odete u bogomolju pred lice svoga Boga?!


13.07.19, 12:59h

 

Svake godine iz svijeta pohode Potočare i politički moćnici, često upravo iz onih zemalja koje su, saučesnički, dopustile da Potočari postanu to što danas jesu. Već četvrt vijeka na tome stratištu, u razmjerama antičkih epova, oni ponavljaju kako se nikada više Srebrenica nikome ne smije dogoditi.

 

To je licemjerje mnogih moćnika upravo na mjestu na kome je nužna najviša ozbiljnost i uzvišena istina, jer oni su dopustili da to mjesto ostane i danas pod nadzorom njegovih dželata. Dopustili su čak da Srebrenicom vlada osoba koja najvišu istinu o njoj negira, a mogli su i mogu sve to potezom pera promijeniti.


Zar ne vidite, vi koji ste i sada saučesnici, koliko je prozirna vaša retorička obmana?!


Morali biste znati da su Bogu najmrži licemjeri, jer Bog kao najviša istina na svaki način je neprimjeren licemjernim obmanama.


Zar zaista ne marite za to što su u ovome nepreglednom stratištu čitava mezarja s tijelima djece i bespomoćnih staraca?!


A mezarja djece su najstrašnija optužba protiv vas, protiv vašega svijeta. Dok izgovarate svoje fraze, zar ne pomislite na tu djecu i bespomoćne starce čijim tijelima ste zasijali Potočare, jer pred dječijom nedužnošću, pred dječijom očaranošću životom i neizrecivom djetinjom radošću svaki moralni autoritet i svaki intelekt može samo skrušeno kleknuti: jer premda je ono početak života, svako djetinjstvo je najviši stepen uzvišenosti.


A vi ste ovo polje upravo takvima zasijali! 


Sva djeca jesu rastom i dobno su mala, ali su nedužnošću gorostasna.


No, znajte da žrtve i one koji zbog njih vječno pate ne možete poniziti, iako se vama čini da ste u stanju to učiniti. Oni su zauvijek utvrđeni u nepovrjedivoj nedužnosti žrtve – pa još dječije! – i nastojeći da ih ponizite, kako se vama čini, vi zapravo ponižavate sami sebe, pokazujući koliko ste moralno nakazni i animalno bešćutni. Uzvišeni šehidi su uvijek superiorni, a vi ste svojim licemjerjem njihovu superiornost samo osnažili.

 


Kako se osjećate – naročito vi licemjerni – kada sa šehidskog mezarja odete u bogomolju pred lice svoga Boga; kako možete čitati poeziju, zapjevušiti, gledati bistre oči svoje djece znajući da su oči stotinama djece u Potočarima davno izjeli crvi?!


Starci i djeca šehidi – naročito oni! – do kraja Vremena će vas progoniti. Ni vi niti vaši potomci ne možete njima umaći. To je jedan od načina na koji šehidi uspijevaju sa živima komunicirati.


Oni su zaista na mnoštvo načina živi.


Mnogi i danas misle kako nije najveći zločin to što je u toku nekoliko dana toliko mezarje načinjeno te da mogu nad njim licemjerno nastupati jer su OVI STRADALNICI u nekog drugog Boga vjerovali.


Znajte da je svaki, da je svačiji Bog svemoćan i da je najveća zabluda vjerovati kako On, baš kao svemoćan, dopušta da se Njegova svemoć ostvaruje nad bespomoćnima i nad djecom koju je On stvorio. Takva vjera je bolest i takav moral nakazan je. Nemoguće je da postoji Bog – bilo čiji – koji će odobriti i oprostiti takav pokolj Svojih stvorenja.

 

Stoga ostaje zapanjujuće, u onoj vrsti bola i suza koje vam ne idu niz lice nego niz grlo i guše vas do obamiranja, ostaje pitanje: 


Kako se osjećate – naročito vi licemjerni – kada sa šehidskog mezarja odete u bogomolju pred lice svoga Boga; kako možete čitati poeziju, zapjevušiti, gledati bistre oči svoje djece znajući da su oči stotinama djece u Potočarima davno izjeli crvi?!


Znajte: tu Neman, to Zlo koje niste htjeli prepoznati u Srebrenici nećete moći samo tu zadržati.

 

Svojim odnosom prema Srebrenici vi pokazujete da je Neman zapravo već slobodna u svijesti mnogih koji ni danas neće da je tu dotuku.

 

Stoga će, budite sigurni, vaša dvorišta i zavičaje Neman pohoditi, a tome se ne radujem nego strepim, jer znam pouzdano da su sva djeca ovoga svijeta najveća njegova radost i njegov smisao uzvišeni.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook