VIDEO/ U bosanskom duhu

SFF bez crvenog tepiha: Evo kako će izgledati novi ćilim ispred Narodnog pozorišta

Kultura08.08.19, 17:51h

SFF bez crvenog tepiha: Evo kako će izgledati novi ćilim ispred Narodnog pozorišta
Cijela priča nastala je prošle godine, a obzirom na to da većina festivalskih fotografija sa manifestacija ovog tipa u svijet ode sa "red carpeta", odlučili su da sarajevski bude jedinstven

 


Za 25. rođendan Sarajevo Film Festival dobit će novi crveni tepih!


U suradnji i pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva i gradonačelnika Abdulaha Skake, prepoznatljivi simbol najvećeg filmskog festivala u Jugoistočnoj Evropi, za jubilarno izdanje dobija novi izgled. Novi crveni tepih koji će ove godine biti postavljen ispred Narodnog pozorišta Sarajevo u čast filmskim autorima, umjetnicima i publici, spoj je tradicionalnog i savremenog.


Kako je istaknuto na pres-konferenciji, nakon opsežnog istraživanja bosanskohercegovačkih ćilima iz zbirke Zemaljskog muzeja BiH, kreativni tim Sarajevo Film Festivala za novi izgled crvenog tepiha bio je inspirisan elementima sa ćilima iz Sarajeva koji datira iz 1930. godine.

 

cilim-sff


- Grad Sarajevo je dio Sarajevo Film Festivala, a Sarajevo Film Festival je dio nas. Mi se iskreno osjećamo kao dio tima koji je za 25 godina napravio novu vrijednost koja se cijeni na svjetskoj sceni. Znamo da neke ranije administracije nisu to prepoznavale i smanjile su učešće Grada, ali već drugu godinu zaredom Grad Sarajevo daje značajan finansijski doprinos koji Sarajevo Film Festival zaslužuje. Međutim, to nije jedino što smo spremni uraditi. Projekt bosanskog ćilima za Sarajevo Film Festival je vrhunski primjer talenta i kreativnosti u promociji naših trajnih vrijednosti. Ovo je pokazatelj kako mladi ljudi kojima se pruži šansa i povjerenje mogu napraviti dodatnu vrijednost i mogu osnažiti ovaj grad i državu.  Bosanski ćilim ispred Narodnog pozorišta pred milionskim auditorijem ideja je vrijedna divljenja. Ona je naša, kao što je i bosanski ćilim naš, i kao što je Sarajevo Film Festival naš – vrijedan ponosa i podrške- izjavio je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.


Direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra iskazao je radost što će za jubilarno izdanje moći ponuditi nešto autentično domaće.

 

-Sretni smo da ćemo za jubilarno izdanje Festivala imati novi crveni tepih. Inspirisan je i napravljen s poštovanjem i ljubavlju prema tradiciji. Vjerujemo da će novi crveni tepih biti jedinstven trenutak za sve one koji dođu na 25. Sarajevo Film Festival. Zahvalni smo Gradu Sarajevu i gradonačelniku Skaki na podršci koju su pružili u realizaciji ovog projekta. Novi crveni tepih je proslava naših zajedničkih dosadašnjih uspjeha, ali i putokaz za budućnost: za Festival, Sarajevo, našu publiku i filmsku umjetnost- kazao je Purivatra.

 


Naglasio je da je cijela priča nastala je prošle godine, a obzirom na to da većina festivalskih fotografija sa manifestacija ovog tipa u svijet ode sa "red carpeta", odlučili su da sarajevski bude jedinstven.


- Ćilim se radi u Njemačkoj, i nadamo se da će nas više godina služiti - naglasio je Purivatra.


Ovogodišnji, 25. Sarajevo Film Festival održavat će se od 16. do 23. augusta 2019. pod pokroviteljstvom UNESCO-a i uz moto ''Sarajevo mon amour''.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 

 Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još