povlaštene cijene kad idete u inozemstvo

Od danas jeftiniji razgovori u romingu na prostoru Zapadnog Balkana

Hronika01.07.19, 10:49h

Od danas jeftiniji razgovori u romingu na prostoru Zapadnog Balkana
Građani BiH će, kada putuju u neku drugu zemlju Zapadnog Balkana, imati mogućnost koristiti vlastite mobilne uređaje po povlaštenim cijenama

 

Od danas zvanično stupa na snagu Odluka o cijenama usluga roaminga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama, a u skladu sa Sporazumom o smanjenju cijena usluga roaminga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu zapadnog Balkana. 

 

Iz Regulatorne agencije za komunikacija (RAK) su za Fenu naveli da će operatori u periodu od 1. jula ove godine do 30. juna 2020. godine primjenjivati prosječne maloprodajne cijene - odlazni pozivi: 0,27 KM /min – BH Telecom, Telekom Srpske, HT Mostar; SMS poruka: 0,11 KM/min BH Telecom, Telekom Srpske, 0,10 KM/min, HT Mostar, mobilni internet 0,27 KM/MB BH Telekom, Telekom Srpske, HT Mostar. 

 

- Cijene odlaznih poziva prema Bosni i Hercegovini za postpaid i prepaid korisnike iz BiH, kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji snizit će se od 25 do 27 posto. Cijena odlaznih poziva prema BiH za postpaid i prepaid korisnike iz BiH kada se nalaze u Albaniji i Kosovu će se sniziti od 85 do 92 posto – dodali su iz RAK-a.   

 

Cijena dolaznih poziva za postpaid i prepaid korisnike iz BiH kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji će se sniziti od 13 do 20 posto. Cijena dolaznih poziva za postpaid i prepaid korisnike iz BiH  kada se nalaze u Albaniji i Kosovu će se sniziti od 87 do 97 posto. 

 

Cijena za poslanu SMS poruku za postpaid i prepaid korisnike iz BiH kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji će se sniziti od šest do 17 posto. Cijena za poslanu SMS poruku za postpaid i prepaid korisnike iz BiH  kada se nalaze u Albaniji i Kosovu će se sniziti od 71 do 88 posto. 

 

Cijena za 1 MB prenosa podataka za postpaid i prepaid korisnike iz BiH kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji će se sniziti od 27 do 31 posto. Cijena za 1 MB prenosa podataka za postpaid i prepaid korisnike iz BiH kada se nalaze u Albaniji i Kosovu će se sniziti od 94 do 99 posto. 

 

- Razlog za veće smanjenje cijena za Albaniju i Kosovo u odnosu na ostale zemlje leži u činjenici što su ove zemlje po prvi put pristupile Sporazumu o regionalnom romingu, za razliku od ostalih potpisnica na koje su se umanjene cijene rominga kontinuirano primjenjivale od 2014. godine – naveli su iz RAK-a.

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!