Odluka RAK-a

Od 1. jula jeftiniji roming na Zapadnom Balkanu: Ovo su nove cijene

Hronika21.06.19, 13:54h

Od 1. jula jeftiniji roming na Zapadnom Balkanu: Ovo su nove cijene
Cijena odlaznih poziva prema BiH za postpaid i prepaid korisnike iz BiH kada se nalaze u Albaniji i Kosovu će se sniziti od 85 do 92 posto

 

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) danas je donijela Odluku o cijenama usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama.

 

Odlukom se određuje obaveza sniženja cijena usluga rominga i cijena terminacije regulisanih poziva u romingu u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u skladu sa Sporazumom o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana, koji stupa na snagu 1. jula 2019. godine.

 

Odlukom su definisane maksimalne cijene usluga rominga na nivou maloprodaje, maksimalne prosječne veleprodajne cijene usluga rominga na nivou veleprodaje, te maksimalne veleprodajne cijene usluge terminacije poziva u mobilnim mrežama za regulisane pozive u romingu u regionu Zapadnog Balkana.

 

Operatori će u periodu od 1. jula 2019. godine do 30. juna 2020. godine primjenjivati sljedeće prosječne maloprodajne cijene: odlazni pozivi: 0,27 KM /min – BH Telecom, Telekom Srpske, HT Mostar; SMS poruka: 0,11 KM/min BH Telecom, Telekom Srpske, 0,10 KM/min, HT Mostar, mobilni internet 0,27 KM/MB BH Telekom, Telekom Srpske, HT Mostar.

 

Ilustracije radi, cijene odlaznih poziva prema Bosni i Hercegovini (BiH) za postpaid i prepaid korisnike iz BiH, kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji sniziće se od 25 posto do 27 posto. Cijena odlaznih poziva prema BiH za postpaid i prepaid korisnike iz BiH kada se nalaze u Albaniji i Kosovu će se sniziti od 85 do 92 posto.

 

Cijena dolaznih poziva za postpaid i prepaid korisnike iz BiH kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji će se sniziti od 13 do 20.

 

Cijena dolaznih poziva za postpaid i prepaid korisnike iz BiH  kada se nalaze u Albaniji i Kosovu će se sniziti od 87% do 97%.

 

Cijena za poslanu SMS poruku za postpaid i prepaid korisnike iz BiH kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji će se sniziti od 6% do 17%. Cijena za poslanu SMS poruku za postpaid i prepaid korisnike iz BiH  kada se nalaze u Albaniji i Kosovu će se sniziti od 71 do 88 posto.

 

Cijena za 1 MB prenosa podataka za postpaid i prepaid korisnike iz BiH kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji će se sniziti od 27 do 31 posto.

 

Cijena za 1 MB prenosa podataka za postpaid i prepaid korisnike iz BiH kada se nalaze u Albaniji i Kosovu će se sniziti od 94 do 99 posto.

 

Pojašnjenja radi, razlog za veće smanjenje cijena za Albaniju i Kosovo u odnosu na ostale zemlje leži u činjenici što su ove zemlje po prvi put pristupile Sporazumu o regionalnom romingu, za razliku od ostalih potpisnica na koje su se umanjene cijene rominga kontinuirano primjenjivale od 2014. godine.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!