Raspad sistema u VSTV BiH

Ružica Jukić odgovorila Neziroviću: 'Ja nemam razloga podnositi ostavku, kolega Nezirović ima'

Hronika19.06.19, 14:19h

Ružica Jukić odgovorila Neziroviću: 'Ja nemam razloga podnositi ostavku, kolega Nezirović ima'
Osvrnula se i na današnje konstatacije kolegice Monike Mijić koja je ustvrdila da je zajedničko saopćenje četiri člana Vijeća dovelo do nacionalne podijeljenosti u VSTV-u

 

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Ružica Jukić reagovala je na poziv kolege Gorana Nezirovića koji je na početku sjednice pozvao da kompletno Vijeće podnese ostavke.

 

- Ja nemam razloga podnositi ostavku. Kolega Nezirović ima. Govori se o nepotizmu, a Nezirović je zaposlio svoju kćerku bez konkursa na Kantonalni sud, ima i dugovanja za komunalne usluge oko 14.000 KM, ne mogu se tačno sjetiti koji dug. To je po meni razlog za ostavku. Ja odlazim iz Vijeća, u zadnjoj godini sam mandata i ničim nisam obogaćena iz Vijeća. Naprotiv, dobila sam samo neke napade neosnovane. Ja da sam bilo čime doprinijela rušenju ugleda Vijeća, ja bih sama podnijela ostavku, mene ne treba pozivati kolega Nezirović na ostavku, pogotovo što zna da je ovo orkestrirano tražiti kolektivnu ostavku da bi se riješili pojedinih članova Vijeća koji smetaju, oštra je bila Jukić prema kolegi iz VSTV-a.

 

Nije željela novinarima reći ko orkestrira te napade na Vijeće, već im je poručila "da malo istraže, pa će vidjeti".

 

Osvrnula se i na današnje konstatacije kolegice Monike Mijić koja je ustvrdila da je zajedničko saopćenje četiri člana Vijeća dovelo do nacionalne podijeljenosti u VSTV-u.

 

- Ako je četiri člana Vijeća bošnjačke nacionalnosti tražilo da donese saopćenje, i opet su tražili od petog člana da im se pridruži, koji je također Bošnjak, a ne od drugih koji su Srbi i Hrvati, jasno je bilo da se radilo o krugu jedne nacionalnsoti. To ne doprinosi radu ovog VSTV-a, niti drugih institucija koje su povezane, jer ako pada VSTV, padaju i sve druge institucije. Ja, kao dopredsjednica VSTV-a, imam pravo da odgovorim svim zvaničnicima koji su meni zvanično govorili. Prema tome, rekla sam da je to moje lično mišljenje, jer drugi nemaju dokaze koje ja imam, dodala je Jukić.

 

Nada se, kaže, da će ona i njene kolege izaći iz ovoga svega i da se neće dešavati stvari koje ne idu u prilog zajedništvu.

 

- Svako saopćenje koje ja dam, problematizira se i ko ga problematizira - Goran Nezirović. Druga stvar, je li kolegi Slavi Lakiću bitno da ode na koktel u Ambasadu ili je bitnije ovo što sam ja rekla da se utječe na rad pravosudnih institucija i na postupke, poručila je ona.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još