NAKON TVRDNJI UDRUŽENJA 'ŠVICARAC'

Addiko banka odgovara: Kemal Duraković laže i u zabludu dovodi korisnike kredita! On je sve sporove izgubio!

Biznis Klub14.06.19, 10:46h

Addiko banka odgovara: Kemal Duraković laže i u zabludu dovodi korisnike kredita! On je sve sporove izgubio!
Stvarna situacija je, naravno, znatno drugačija. Naime, u dosadašnjim procesima sa bankom, g. Duraković je izgubio sve sporove - tvrdi se u reagiranju Addiko banke

 

 


Nakon jučerašnjeg saopštenja Udruženja Švicarac da je Hypo/Addiko banka dvije godine od pravosnažnosti presude za tzv. CHF kredit, isplatila predsjednika Udruženja Kemala Durakovića, iz ove banke stigao je demant u kome se tvrdi da su svi navodi neistiniti, te da je Duraković izgubio sve sporove.

 

Reagiranje Addiko banke prenosimo u cjelosti:  

    
Ova, kao i mnoge druge izjave g. Durakovića nije tačna. Ako pogledate izjave g. Durakovića medijima tokom ove i protekle godine, naći ćete mnoštvo (dez)informacija o desetinama navodnih pravosnažnih presuda koje je on i neki drugi klijenti dobili, dok danas tvrdi da je on prvi dobio presudu protiv Banke.  


Stvarna situacija je, naravno, znatno drugačija. Naime, u dosadašnjim procesima sa bankom, g. Duraković je izgubio sve sporove, i to:


1. 16.5.2019. presudom Kantonalnog suda u Novom Travniku pravosnažno je utvrđeno da izjave koje g. Kemal Duraković daje o Addiko banci predstavljaju klevetu, te mu je naloženo da povuče sve izjave kojim je klevetao banku.
    

2. 22.6.2018. presudom Kantonalnog suda u Mostaru pravosnažno je utvrđeno da je valutna klauzula u CHF u kreditu g. Durakovića zakonita i validna i potvrđena visina njegovog duga koja je u skladu sa ugovorom. Kod ovog kredita, kao i kod manjeg broja drugih kreditnih partija, tužitelju je dosuđen manji iznos koji se odnosi na obračun kamate, ali koji ne predstavlja tzv. CHF pitanje i neznačajan je po iznosa spram zahtjeva za poništenje valutne klauzule i isplatu po tom osnovu. Koliko je neznačajan taj iznos potvrđuje da sud u takvim predmetima najčešće dosuđuje troškove banci, a ne tužitelju. Čak ni u tom dijelu ova presuda ne predstavlja prvu donesenu, nego su sudovi i ranije donosili slične presude. Banka je postupila po svim navedenim presudama u skladu sa zakonskom procedurom i nikakve blokade računa u vezi s tim nije bilo.  
    

3. 04.04.2018. rješenjem Konkurencijskog vijeća BIH potvrđena je zakonitosti CHF valutne klauzule, te zakonitog postupanja banke prilikom ugovaranja ovih kredita, čime je UKK Švicarac, predvođeno g. Durakovićem, izgubilo još jedan postupak u vezi ovog pitanja. Interesantno je ovdje spomenuti da, iako tvrdi da ima bezrezervnu podršku svih korisnika kredita sa CHF valutnom klauzulom, g. Duraković nije uspio dokazati niti da predstavlja njih više od 500 u ovom postupku (od ukupno 12.122 koji su ikada koristili kredit).
    

4. Mimo gore navedenih postupaka u kojima je učestvovao g. Duraković, moramo naglasiti da je sudska praksa i u svim drugim sporovima jedinstvena. Ustavni sud BiH, Vrhovni sud FBiH, Vrhovni sud RS, te niz drugostepenih sudova u BiH su do sada donijeli veći broj pravosnažnih presuda kojima su potvrdili zakonitost valutne klauzule i ne postoji niti jedna pravosnažna sudska presuda kojom je odlučeno drugačije.   

 
Gospodin Duraković, nažalost, koristi javni prostor da bi dovodio u zabludu korisnike kredita, ali i širu javnost, iako za to nema nikakvih realnih i relevantnih dokaza, navodi se u saopštenju Addiko banke.

 

(DEPO PORTAKL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!