SDA optužuju za napad jer nije u vlasti u Kantonu Sarajevo

Pokušava li Vlada FBiH preko plina srušiti Vladu KS? Konaković: Bahati su i bezobrazni!

Front11.06.19, 08:19h

Pokušava li Vlada FBiH preko plina srušiti Vladu KS? Konaković: Bahati su i bezobrazni!
Usvojenim mjerama sarajevske Vlade predviđa se subvencioniranje cijene prirodnog gasa, kako bi se ublažile posljedice odluke Federalne vlade o poskupljenju gasa za 30 posto. Građani i privreda u narednoj grijnoj sezoni plaćati će staru cijenu, a prve procjene su da će subvencionirani iznos iz budžeta biti oko 8 miliona maraka

 

Građani i privreda u Kantonu Sarajevo od 1. septembra do kraja ove godine neće plaćati skuplji gas. Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je usvojila mjere kantonalne Vlade za ublažavanje posljedica Odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, kojom je od 1. maja prodajna cijena gasa povećana za 30 posto. Briga stanovništva i privrednika, za sada, ublažena je. Premda je skupštinska odluka bila jednoglasna, nije nedostajalo optužbi vladajućih kako Vlada Federacije ruši Vladu Kantona Sarajevo.

 

Usvojenim mjerama sarajevske Vlade predviđa se subvencioniranje cijene prirodnog gasa, kako bi se ublažile posljedice odluke Federalne vlade o poskupljenju gasa za 30 posto. Građani i privreda u narednoj grijnoj sezoni plaćati će staru cijenu, a prve procjene su da će subvencionirani iznos iz budžeta biti oko 8 miliona maraka.

 

"Ova četiri mjeseca ljetna, kada je mala potrošnja, to je mali dio koji će snositi potrošači, a od 1. septembra cijene će biti vraćene na nivo koje su bile prije ovog poskupljenja", pojasnio je Srđan Mandić, ministar komunalne privrede i infrastrukture u Vladi KS.

 

Usvojen je i Zaključak, kojim se traži hitna sjednica Parlamenta Federacije zbog povećanje cijene prirodnog gasa.

 

Osebujna je bila skupštinska rasprava kada je riječ o ovoj temi. Moglo se čuti da Vlada Federacije napada Kanton Sarajevo, jer SDA nije na vlast u ovom kantonu.

 

"Ono ili ne shvataju svoju funkciju, ili ovo drugo. Ja vjerujem - bahati su, bezobrazni su i nemaju socijalnu osjetljivost", kazao je Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine KS.

 

"Radi se o političkoj odmazdi protiv Vlade Kantona Sarajevo sa federalnog nivoa", tvrdi Igor Stojanović iz SDP-a.

 

Odgovor je stigao iz SDA.

 

"Na sljedećoj sjednici ja ću tražiti izvještaj o izvršenju budžeta, pa ćete vidjeti da je samo 15% izvršenja budžeta. Nervoza je, populizam, ništa se ozbiljno nije uradilo", kazao je Mirza Čelik iz SDA.

 

Prije početka hitne sjednice Skupštine kantona, novinarima je svoje podatke predstavio resorni federalni ministar. Kaže da Sarajevogas ima 400% veću maržu za distribuciju gasa industriji, u odnosu na BH-Gas.

 

"To se mora odmah izmijeniti. Danas, jučer, a ne zakazivati nekakve spektakularne sjednice i optuživati Vladu (FBiH) da želi uticati na rast privrede i tako dalje", izjavio je Nermin Džindić, federalni ministar energije, industrije i rudarstva.

 

Bosni i Hercegovini prirodni gas isporučuje ruski Gazprom. Prema tvrdnjama ministra Džindića, ulazna cijena je od 2016. godine do danas povećana za 98 posto, što je ključni razlog za povećanja cijene krajnjim korisnima u Federaciji. Gazprom ima zaključen ugovor sa Energoinvestom, a gas iz Rusije stiže do BH-Gasa, koji ga dalje distribuira do Sarajevogasa i Toplana, koje ga prosljeđuju kranjim korisnicima.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još