ZAVRŠENA HITNA SJEDNICA

Građani Sarajeva neće plaćati skuplji plin, Vlada KS ima rješenje: Evo kako će računi za gas ostati isti...

Hronika10.06.19, 15:17h

Građani Sarajeva neće plaćati skuplji plin, Vlada KS ima rješenje: Evo kako će računi za gas ostati isti...
Zastupnici su odlučni u tome da građane Kantona Sarajevo zaštite da ne budu, kako je rečeno, "taoci političkih prepucavanja i žrtve kompanije BH-Gas"

 

 

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo na hitnoj sjednici prihvatili su mjere koje je Vlada KS predložila, kojima bi se prevazišle posljedice poskupljenja cijene prirodnog gasa i građani bili zaštićeni.
 

Zastupnici su podržali predložene mjere i njihov stav je da treba izvršiti pritisak na Vladu FBiH, kao i BH-Gas koji bi trebali osigurati model jeftinije nabavke prirodnog gasa.


Zastupnici su odlučni u tome da građane Kantona Sarajevo zaštite da ne budu, kako je rečeno, "taoci političkih prepucavanja i žrtve kompanije BH-Gas".


Smatraju da plin kao energent mora biti dostupan svim građanima, te da socioekonomski momenat ne dozvoljava poigravanje s cijenom gasa.
 


Zastupnica Segmedina Srna Bajramović smatra da sve loše odluke koje vlade donose, građani plaćaju korekcijom cijena. Naglasila je da povećanje cijene plina nije opravdano s aspekta opravdanosti biznisa, te da, ukoliko se cijena ne koriguje, mnogi će korisnici preći na alternativni način grijanja, odnosno na čvrsta goriva koja izazivaju veće zagađenje zraka.
 


Podsjetila je i da se povećanjem cijene gasa povećava i potrošačka korpa građana.
 


Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić je zaključila da je prioritet ne dozvoliti poskupljenje od 30 posto te da političari ne smiju biti otuđeni od građana.
 


- Priča o povećanju cijene plina i prevazilaženju posljedica poskupljenja počinje danas, a Vlada KS će formirati ekspertne grupe koje će sistemski i u kontinuitetu ponuditi rješenja - kazala je Brčić.
 


Zastupnik Mirza Čelik je još jednom upozorio i podsjetio da se treba posebno voditi računa o osjetljivim kategorijama građana, penzionerima, i to subvencioniranjem koje bi trebalo biti uvršteno u budžet KS za narednu godinu.
 


Podsjećamo, zastupnici Skupštine KS danas su razmatrali najavljeno poskupljenje plina od 29,23 posto koje je odobrila Vlada Federacije BiH.
 


(FENA/ad)
 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!