Wigemark o ključnim nalazima iz Mišljenja Evropske komisije

Od danas će se intenzivirati odnosi BiH i EU! Ovo su ključnih 14 prioriteta!

Front29.05.19, 16:42h

Od danas će se intenzivirati odnosi BiH i EU! Ovo su ključnih 14 prioriteta!
Mišljenje će biti dostavljeno svim članicama EU (28 zemalja) na razmatranje, a što će vjerovatno, kako kaže, potrajati mjesecima. Preporuka Komisije je da se ovo pitanje razmatra kada bude formirana vlast na svim nivoima

 

Šef Delegacije Evropske unije U BiH Lars Gunnar Wigemark danas je u Sarajevu predstavio ključne nalaze Mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, koje je danas usvojila Evropska komisija.

 

- Prvi put Mišljenje daje sveobuhvatnu mapu puta - koraka koje potrebno da BiH poduzme na putu ka EU. Potvrđuje se da zemlja može postati članica. Međutim za realizaciju potrebnih političkih i ekonomskih kriterija mora postojati prava volja za realizaciju temeljnih uvjeta na svim razinama. Nije dovoljno tek deklarativno se ponašati već konrektno djelovati i osiguravati pravu promjenu - rekao je Wigemark.

 

Naglasio je da će se od danas intenzivirati odnosi BiH i Evropske unije i da pod hitno treba usvojiti Nacionalni program za usvajanje pravne stečevine EU.

 

Mišljenje će biti dostavljeno svim članicama EU (28 zemalja) na razmatranje, a što će vjerovatno, kako kaže, potrajati mjesecima. Preporuka Komisije je da se ovo pitanje razmatra kada bude formirana vlast na svim nivoima.

 

lars-gunnar-wigemark-1

 

BiH treba otvoriti pregovore u onom trenutku kada se za to ispune uvjeti, te je u Mišljenju dato 14 ključnih prioriteta, među kojima je potreba napretka u vladavini prava i pravosuđu, izbori u Mostaru, regulisanje finansiranje političkih stranaka, te unapređenje propisa u oblasti javnih nabavki.

 

- Javna uprava mora biti profesionalnija i depolitizirana. Politčke stranke i predstavnici stranaka ni na koji način ne smiju biti dijelom javne uprave. S tim u skladu potrebno je depolitizirati i restruktuirati javna preduzeća, a bilo kakva privatizacija mora biti transparentna - istakao je Wigemark.

 

Također, ističe da treba snažnije promovirati jednakopravnost žena jer su često izostavljene posebno u pružanju usluga.

 

- Baš sam danas imao sastanak sa savjetodavnim odborom svih ženskih organizacija u BiH i usaglasili smo se da nema integracije bez istinskog učešća žena - potcrtao je Wigemark.

 

Dodao je da BiH mora pokazati sposobnost da odgovori na sve obaveze u svim oblastima,  a ne samo u okviru 14 ključnih prioriteta.

 

U Mišljenju je na više od 170 stranica data analiza stanja u BiH u odnosu na standarde EU.

 

Podsjećamo, prije četiri godine stupio je na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, prije tri godine podnesena je aplikacija za članstvo, a u februaru ove godine dostavljeni su odgovori na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!