sagovornici potvrdili za patriu

BiH bi mogla odustati od članstva u NATO i okrenuti se modelu kakav ima Srbija

Front17.05.19, 17:56h

BiH bi mogla odustati od članstva u NATO i okrenuti se modelu kakav ima Srbija
To je jedna od opcija o kojoj razgovaraju političke stranke u BiH koje treba da formiraju vlast nakon oktobarskih izbora, potvrdilo je Patriji više sagovornika

 

Bosna i Hercegovina bi mogla odustati od Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) i okrenuti se prema Individualnom akcionom planu partnerstva (IPAP), saznaje novinska agencija Patria

 

To je jedna od opcija o kojoj razgovaraju političke stranke u BiH koje treba da formiraju vlast nakon oktobarskih izbora, potvrdilo je Patriji više sagovornika.

 

Akcioni plan za članstvo (MAP), na koji se BiH ranije odlukom predsjedništva obavezala, je NATO-ov program savjetovanja, pomoći i praktične podrške prilagođene individualnim potrebama zemalja koje se žele priključiti NATO savezu, dok je IPAP potpuno drugačijih karakteristika. Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP) predstavlja najintenzivniji oblik bilateralne saradnje NATO sa zemljama koje nisu članice ovog saveza, te nemaju ni aspiracije da to postanu. Susjeda Srbija ima poptisan IPAP sa NATO savezom.

 

BiH također ima potpisan IPAP, ali se sada govori o mogućnosti njegovog prepakivanja i prilagođavanja načinu djelovanja Srbije i NATO-a.

 

Ovaj mehanizam saradnje nastao je 2002. godine na samitu zemalja članica NATO-a u Pragu, sa ciljem da se uspostavi sveobuhvatnija saradnja sa partnerskim zemljama, kao i da ona bude što je moguće više prilagođena potrebama i interesima svakog od partnera. 

 

(Patria, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 40

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još