Zdravstvene ustanove nemaju kapaciteta

Oko 800 migranata zaraženo šugom, ima i HIV pozitivnih, oboljelih od tuberkuloze, hepatitisa B i C...

Hronika16.05.19, 08:17h

Oko 800 migranata zaraženo šugom, ima i HIV pozitivnih, oboljelih od tuberkuloze, hepatitisa B i C...
U dva najveća prihvatna centra u Unsko-sanskom kantonu, a to su 'Bira' u Bihaću i 'Miral' u Velikoj Kladuši, trenutno je smješteno preko 3.000 migranata

 

Zbog povećanog broja migranata koji dolaze na područje Unsko-sanskog kantona sve je teže kontrolisati higijensko-epidemiološku situaciju i ovdašnje zdravstvene ustanove za to jednostavno nemaju kapaciteta, izjavila je ministrica zdravstva u Vladi USK Nermina Ćemalović.

 

Prema njenim riječima, o ozbiljnosti situacije najbolje govori podatak da su zdravstveni radnici u proteklom periodu evidentirali migrante koji su HIV pozitivni, a ima i oboljelih od tuberkuloze te hepatitisa B i C. Također, u proteklom periodu evidentirano je oko 800 migranata zaraženih šugom, pišu Nezavisne.

 

"U dva najveća prihvatna centra u Unsko-sanskom kantonu, a to su 'Bira' u Bihaću i 'Miral' u Velikoj Kladuši, trenutno je smješteno preko 3.000 migranata. Najveći je broj mladića starosti od 15 do 30 godina, a među njima je evidentiran i veliki broj ovisnika o narkoticima i hipnoticima. Definitivno je situacija zabrinjavajuća", kazala je Ćemalović.

 

Prema njenim riječima, ljekari koji pružaju usluge u tim centrima u velikom su problemu jer se u tolikoj masi ljudi koji borave na skučenom prostoru ne može efikasno kontrolisati higijensko-epidemiološka situacija. Ona je istakla kako postojeće zdravstvene ustanove nisu dovoljno kapacitirane da pružaju uslugu migrantima.

 

"Kapacitet Kantonalne bolnice u Bihaću dovoljan je za domicilno stanovništvo. U slučaju pojave bilo kakvih masovnijih zaraznih bolesti među migrantima ili slično, bili bismo u ogromnom problemu. Imali smo slučajeve masovnih tuča među migrantima i zamislite kako je kad odjednom primite nekoliko desetina povrijeđenih osoba. Dovoljno je samo da pomenemo da je Dom zdravlja u Bihaću u proteklom periodu, u Hitnoj medicinskoj pomoći, izvršio preko 2.500 usluga koje se odnose na migrante", kaže ona.

 

Zbog svega toga, kako je kazala, neophodno je obezbijediti dodatne smještajne i tehničke kapacitete, te ih opremiti kako bi se migrantima mogla pružiti adekvatna zdravstvena zaštita.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!