Povodom učešća na tribini u Crnoj Gori

Sekretar MICT-a naložio preslušavanje Karadžićevih telefonskih razgovora

Hronika09.05.19, 20:56h

Sekretar MICT-a naložio preslušavanje Karadžićevih telefonskih razgovora
Podsjetimo, haški osuđenik Radovan Karadžić se iz pritvorske jedinice javio telefonskim putem na tribinu koja je održana u Podgorici

 

Sekretar Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MICT) Olufemi Elias naložio je  upravniku Pritvorske jedinice u Haagu da presluša i rezimira neprivilegovane telefonske razgovore pritvorenika Radovana Karadžića tokom posljednjih pet dana, počev od 1. maja 2019., kaže Elias u odgovoru na pismo koje su mu uputili Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa", a povodom sudjelovanja haškog optuženika Radovana Karadžića na tribini u Crnoj Gori telefonskim putem. 



"Pored toga, kako bi se umanjio rizik od mogućeg ponavljanja prekršaja u budućnosti, upravnik će takođe slušati i rezimirati buduće neprivilegovane telefonske razgovore  Karadžića, počevši od 6. maja 2019., za period od sedam dana. Ova odluka je utemeljena na mogućnosti da je  Karadžić mogao počiniti prekršaj kada je, po svemu sudeći, učestvovao u jednom javnom događaju bez odobrenja upravnika. U tom pogledu, uvažavam bojazni koje ste iznijeli i htio bih vas obavijestiti da se preduzimaju koraci kako bi se ispitala ova stvar. Uvjeravam vas da je rješavanje ovog pitanja prioritet za Sekretarijat", kaže se u pismu koje je Elias uputio Muratu Tahiroviću, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Muniri Subašić, predsjednici Pokreta "Majke enklave Srebrenica i Žepa". 



Podsjetimo, haški osuđenik Radovan Karadžić se iz pritvorske jedinice javio telefonskim putem na tribinu koja je održana u Podgorici. On se u subotu putem telefona obratio prisutnim na tribini organizovanoj u Podgorici na kojoj je kao gost govorio također haški osuđenik Momčilo Krajišnik. 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još