Vraćanje sjaja simbolu antifašističke borbe

Nakon 27 godina upaljena vječna vatra na Vracama u Sarajevu

Hronika08.05.19, 18:17h

Nakon 27 godina upaljena vječna vatra na Vracama u Sarajevu
Okončana je prva faza obnove Spomen parka Vraca, a u drugoj fazi trebaju se iznaći sredstva za trajno održavanje, uvođenje videonazdora, zaštite, postavljanje klupa kako bi se ovaj prostor ponovo oživio pa i bio obavezno mjesto za posjetu turista, kazao je Mandić

 


Dan prije Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope na Spomen parku "Vraca" danas je upaljen plamen nakon 27 godina. Plamen je upalio ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđan Mandić koji je za agenciju Patria kazao da se radilo o probnom paljenju plamena, a da je centralna manifestacija sutra 9. maja.

 

„Nakon intoniranja državne himne plamen će upaliti Raif Dizdarević i on će od sutrašnjeg dana ostati upaljen. Ono što je zanimljivo je da će se sa viših kota u Sarajevu moći vidjeti“, kazao je Mandić za Patriju.

 

Ministar ističe da su u proteklom periodu ekipe KJKP Rada i KJKP Parka radile detaljno na čišćenju i uređenju Spomen parka Vraca.

 

„Okončana je prva faza obnove Spomen parka Vraca, a u drugoj fazi trebaju se iznaći sredstva za trajno održavanje, uvođenje videonazdora, zaštite, postavljanje klupa kako bi se ovaj prostor ponovo oživio pa i bio obavezno mjesto za posjetu turista“, kazao je Mandić.

 

Želja je da mu vratimo sjaj s obzirom na značaj jer je Spomen park Vraca jedan od simbola antifašističke borbe, objašnjava ministar.

 

„Napravit ćemo saradnji i sa komunalnim službama Istočnog Novog Sarajeva kako bismo zajedno održavali ovo područje. Na Vracama je ukopan i Valter Perić, vrlo je značajno da se taj prostor oživi“, zaključuje ministar Mandić.

 

Sutra 9. maja, na tom će mjestu delegacije Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo položiti cvijeće. Planiran je i nastup hora i orkestra Srednje muzičke škole, kao i obilazak Spomen parka.


U periodu od 12:00 do 13:00 sati na Spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva bit će položeno cvijeće i upriličen prigodan program.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!