kosovski predsjednik odbio doći

Thaci odustao od učešća na Samitu EBRD-a u Sarajevu: 'Bilateralni odnosi su na najnižem mogućem nivou'

Front07.05.19, 19:35h

Thaci odustao od učešća na Samitu EBRD-a u Sarajevu: 'Bilateralni odnosi su na najnižem mogućem nivou'
Dalje se obrazlaže da su jedini razlog za neučestvovanje predsednika Thacija na ovom sastanku visokog nivoa, bilateralni odnosi između Republike Kosovo i Bosne i Hercegovine, koji su na najnižem mogućem nivou

 

Predsjednik Kosova Hashim Thaci odustao je od učešća na Samitu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji se održava u Sarajevu od 7. do 9. maja, u okviru godišnjeg sastanka Upravnog odbora EBRD, prenosi Anadolu Agency (AA). 

 

Predsjednik Thaci je zahvalio EBRD-u na pozivu i jednakom tretiranju Kosova na ovom sastanku i izrazio je žaljenje što neće učestvovati, navodi se u sapštenju iz Predsjedništva Kosova.

 

Dalje se obrazlaže da su jedini razlog za neučestvovanje predsednika Thacija na ovom sastanku visokog nivoa, bilateralni odnosi između Republike Kosovo i Bosne i Hercegovine, koji su na najnižem mogućem nivou. 

 

"Nasuprot političkoj volji i našoj državnoj spremnosti da imamo dobre komšijske odnose sa Bosnom i Hercegovinom i recipročnim priznanjem, nažalost, do danas ova volja, ne samo da nije priznata već je često i zloupotrebljena. Bosna i Hercegovina još uvek nije priznala Republiku Kosovo i, na nesreću građana obe zemlje, ova zemlja još uvek na snazi drži vizni režim za građane Republike Kosovo. Paradoksalna je takva situacija u kojoj, i nasuprot krvavog rata koji se dogodio i nezavisno o tome što još uvek nije postignut sporazum o normalizaciji, slobodno kretanje bez pasoša i bez viza funkcioniše između Kosova i Srbije, a s druge strane, Bosna i Hercegovina nastavlja da diskriminiše građane Kosova viznim režimom. Ne možemo da shvatimo kako Bosna i Hercegovina primenjuje i kako se ponaša potpuno antievropski i grublje od same Srbije", navodi se u saopštenju.

 

Dodaje se i da "Kosovo ostaje posvećeno dobrom susjedstvu, regionalnoj saradnji i evroatlantskoj budućnosti, ali ne prihvata da iko potčinjava, niti diskriminiše". 

 

(Anadolija agencija/ mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 27

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još