SANJA RENIĆ - ŠTA SE DEŠAVA U SKUPŠTINSKIM SALAMA

Seksizam u bh. politici: Ne vrijeđa me kada komentarišu fizički izgled, ali me vrijeđa kada kažu da sam glupa ili nesposobna!

ŽENA iN04.05.19, 19:41h

Seksizam u bh. politici: Ne vrijeđa me kada komentarišu fizički izgled, ali me vrijeđa kada kažu da sam glupa ili nesposobna!
Zastupnica u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Sanja Renić jedna je od žena koja je bila žrtva seksizma. Kako kaže, dobacivanja, izrugivanja, kao i ismijavanja su dio realnosti s kojim se žene u BiH konstantno susreću, a svrha svega toga jeste da se umanje njihove sposobnosti

 

Izvor: Interview.ba

Razgovarao: Adin Šabić


Kompetencije žena u politici u Bosni i Hercegovini konstantno se umanjuju, a fokus se prebacuje na njihov fizički izgled. Mnogi muškarci u skupštinskim i parlamentarnim klupama vide samo plavuše, dekolte i mrežaste štramplice, ali ne i ravnopravne kolegice. 


Zastupnica u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Sanja Renić jedna je od žena koja je bila žrtva seksizma. Kako kaže, dobacivanja, izrugivanja, kao i ismijavanja su dio realnosti s kojim se žene u Bosni i Hercegovini konstantno susreću, a svrha svega toga jeste da se umanje njihove sposobnosti. 

 

MOTIV ZA BAVLJENJE POLITIKOM
„Kad bih odustala od politike, odustala bih od želje da moja unuka živi u jednoj ljepšoj i boljoj BiH i da ima veća prava, nego što njena baka ima u ovom trenutku."

Za Interview.ba govorila je koje su to najteže uvrede koje je doživjela baveći se politikim, njenom mehanizmu odbrane, podršci stranke, reakcijama njene porodice, kao i cjelokupno borbi protiv seksizma.


INTERVIEW.BA: Radili ste dvije godine u Vijeću Grada Zenica, a trenutno ste u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona kao zastupnica Naše stranke. Iz vašeg iskustva koliko je seksizam prije svega prisutan u ZE-DO?


RENIĆ: Evidentno je kolika je razlika kada žene djeluju, odnosno kada žena iznosi svoje mišljenje s kojim se većina ne slaže. Tada se dešavaju vrlo ružne stvari, a ono što je sigurno jeste da muškarci jedan prema drugom nikad ne bi postupali na takav način. Na nižim nivoima vlasti to je više izraženo, nego na višim, mada imali smo priliku vidjeti i u Federalnom parlamentu nastupe nekih zastupnika koji su prema svojim kolegicama u najmanju ruku bili bezobrazni.


INTERVIEW.BA: Plavuše, mini suknje, dekolte – u većini situacija žene se posmatraju kroz ovu prizmu. Jeste li vi bili žrtva seksizma na pozicijama koje ste obavljali i evo koju sad obavljate?


RENIĆ: Jesam. Znate, vrlo je ružno kada na sjednici izlazite za govornicu, a kada kolege komentarišu vaš izgled ili kad prave sarkastične primjedbe, a to sam doživljavala i to je ono što se radi ženama u Bosni i Hercegovini.
Podruguvaju se, izruguju, odnosno koriste sve metode da vas jednostavno zbune komentarima o vašem fizičkom izgledu i da vam umanje koncentraciju za ono što ćete vi da izlažete ili da se protivite nečemu. Ove metode se vrlo često koriste.


INTERVIEW.BA: Žene se omalovažavaju na osnovu fizičkog izgleda, ali i intelekta. Šta je to što vas je najviše povrijedilo tokom vašeg političkog angažmana?


RENIĆ: Mene ne vrijeđa kad komentarišu te neke fizičke karakteristike: plava, debela, mršava i tako dalje, ali me jako vrijeđa kada mi kažu da sam nesposobna ili da sam glupa. Kad sam bila predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenica i kada su me smijenili, jedan od kolega rekao je da sam nesposobna i da ne znam da radim svoj posao, to mi je bilo strašno teško palo, a u stvari znamo da je pozadina bila promjena većine u Gradskom vijeću Zenica, koje je samo po sebi bilo drugačije nego posljednjih 20 godina, jer se prvi put dogodilo da je gradonačelnik nezavisni kandidat.


INTERVIEW.BA: Koji je vaš mehanizam odbrane?


RENIĆ: Moj mehanizam odbrane je ignorisanje. Trebate da se pomirite s tim da živite u takvoj sredini, da pokušate da ne čitate komentare na društvenim mrežama i da to ne primate k srcu. Mojim mlađim kolegicama je to vrlo teško i zbog toga kažem da se žene vrlo brzo uplaše i odustanu od političkog angažmana... Zaista treba puno snage.


INTERVIEW.BA: Iako je proces dokazivanja seksualnog uznemiravanja u BiH iznimno težak, jeste li kada pokušali prijaviti nekog od vaših kolega?


RENIĆ: To je vrlo teško. Prvo neće vam kolega koji sjedi pored muškarca koji vas je vrijeđao reći da je on to dobacio. Prijavljivala sam Etičkoj komisiji u ZE-DO vrijeđanje mog intelekta za govornicom. Što se tiče dobacivanja, to nisam prijavljivala, jer nisam htjela da im dam do znanja da su me na taj način uznemirili i onemogućili u mom radu.


Nastavak razgovora pročitajte ovdje 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!