FOTO DOKUMENT/ KRIK BEZ GLASA

Gazda im dozvolio čak dva slobodna popodneva! Evo kako će radnici u bh. trgovinama odmarati 1. i 2. maja...

Hronika30.04.19, 20:39h

Gazda im dozvolio čak dva slobodna popodneva! Evo kako će radnici u bh. trgovinama odmarati 1. i 2. maja...
Za nadati se da će online protest „Slobodni za praznike!“ prerasti u kontinuiranu radničku borbu za svoja prava, kao i da će tradicionalne prvomajske teferiče u BiH konačno zamijeniti krik na ulicama... Jer bez toga sve će i dalje biti samo "mrtvo slovo na papiru"

 

 

Iako su proteklih dana u bh. javnosti upućeni brojni pozivi da se radnicima u trgovinama i drugim uslužnim djelatnostima za Međunarodni praznik rada da slobodan dan, te iako je i premijer Kantona Sarajeva Edin Forto uputio apel poslodavcima da svojim radnicima omoguće da ne rade bar 1. maja, u realnom životu ove inicijative ostaju samo uzaludni pokušaji.  


To dokazuje i natpis na vratima jedne od najprometnijih trgovina u Novom Sarajevu, Hoše Komerca (AS), čiji će radnici, umjesto slobodnog dana, raditi i 1. i 2. maja, uz "privilegiju" radnog vremena do 15 sati. Valjda je procjena poslodavca da je slobodno popodne sasvim dovoljno uposlenicima koji inače rade najduže u ovom dijelu glavnog grada - čak do 23 sata preko sedmice i nešto kraće svakog vikenda u mjesecu.     

 

hose-komerc-1-maj-1


Istina je da aktuelni zakon dozvoljava rad i praznikom, ali i vrlo jasno propisuje da radnici koji rade praznikom budu dodatno plaćeni za svoj rad. No da li se poslodavci pridržavaju ove zakonske obaveze?

 

Stoga je premijer KS najavio akciju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, koja će 1. i 2. maja biti na terenu i sankcionirati one koji ne provode zakon, odnosno one koji ne isplaćuju radnike za njihov rad u vrijeme praznika, ili druge dane za koje je propisano da su neradni dani. 

 
To je potvrdio i direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Fahir Halilović koji je kazao da će inspekcija rada, tržišno-turistička, sanitarna, veterinarska, inspekcija zaštite okoliša, saobraćajna inspekcija, biti na terenu i evidentirati sve trgovine, objekte, štandove, nelegalne prijevoznike.  


U sklopu borbe za prava radnika u BiH, 29. aprila, tačno u podne, počeo je i online protest „Slobodni za praznike!“ kojeg organizira Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine.


Iz STBIH su pozvali sve bh. građane da klikom na stranicu www.slobodnizapraznike.com  ostave svoj komentar i potpišu online peticiju upućenu premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću.


Naime, ovaj datum je postao tradicionalni dan akcije, jer radnici  u ovom sektoru  ne mogu 1. maj, Praznik rada, iskoristiti kako bi artikulisali za njih bitna pitanja. Kako je poznato, u sektoru trgovine i uslužnih djelatnosti radnici nemaju slobodan dan za praznike, ali ni dan koji bi iskoristili za bilo koji oblik sindikalne borbe, što je posljedica nedostatka političke volje za donošenjem zakona o praznicima BiH, kao i nepostojanje obavezujućih akata, mehanizama i instrumenta kojima bi se svim radnicima u BiH, bez obzira na mjesto i sektor u kojem rade, garantirale jednake mogućnosti i prava vezana za neradne dane u dane praznika. 


Za nadati se da će online protest „Slobodni za praznike!“ prerasti u kontinuiranu radničku borbu za svoja prava, kao i da će tradicionalne prvomajske teferiče u BiH konačno zamijeniti krik na ulicama... Jer bez toga sve će i dalje biti samo "mrtvo slovo na papiru".    

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još