govor mržnje ne jenjava

Novi napad na LGBT populaciju u centru Sarajeva: Napadač potrčao prema djevojkama i prijetio im...

Hronika30.04.19, 11:26h

Novi napad na LGBT populaciju u centru Sarajeva: Napadač potrčao prema djevojkama i prijetio im...
Organizacioni odbor snažno je osudilo ove napade i poziva policiju i Tužilaštvo Kantona Sarajevo da odmah istraže ovo krivično djelo počinjeno iz mržnje, te procesuiraju odgovornu osobu i privedu je pravdi

 

Napadač je, primijetivši dvije djevojke, počeo da trči prema njima, te im prijetio i iznosio homofobne uvrede. Iako im je napadač prijetio fizičkim nasiljem, obje djevojke su prošle bez fizičkih povreda. Napad je odmah prijavljen policiji Kantona Sarajevo


"Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa ovaj napad vidi kao posljedicu sve izraženijeg govora mržnje prema LGBTIQ osobama u bh. javnosti; retorike političara u BiH kojom se izaziva mržnja i netrpeljivost prema LGBTIQ osobama, kao i neaktivnosti policije Kantona Sarajevo u procesuiranju krivičnih djela počinjenih iz mržnje prema LGBTIQ osobama. Ovaj napad samo je jedan u nizu homofobnih napada na LGBTIQ osobe koji su se desili u centru Sarajeva", saopćeno je iz Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

 

Organizacioni odbor snažno je osudilo ove napade i poziva policiju i Tužilaštvo Kantona Sarajevo da odmah istraže ovo krivično djelo počinjeno iz mržnje, te procesuiraju odgovornu osobu i privedu je pravdi.

 

"Pozivamo i bh. političare/ke i medije da se uzdrže od govora mržnje, kao i javnog izražavanja mišljenja i stavova koji potiču nasilje i izazivaju netrpeljivost prema LGBTIQ osobama", zaključeno je iz Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)Komentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još