Misteriozni sisar

Otac i sin pecali, do njih doplivao bijeli kit: Bio je pitom, dao se maziti, šokirali smo se kad smo vidjeli šta ima na vratu

Hronika30.04.19, 08:26h

Otac i sin pecali, do njih doplivao bijeli kit: Bio je pitom, dao se maziti, šokirali smo se kad smo vidjeli šta ima na vratu
Norvežani kažu da kit nije njihov jer ih oni ne koriste u takve svrhe, niti ih tako markiraju, a odmah su kontaktirali i svoje kolege ruske naučnike, koji su im, pak, rekli da ni oni ne upotrebljavaju dresirane beluge te da ne mogu pomoći u istrazi

 

Ribari kod otoka Ingøyja u komuni Finnmark na krajnjem sjeveru Norveške u Sjevernom ledenom moru (ili Arktičkom oceanu) mirno su lovili ribu kad ih je iznenadio bijeli kit beluga, koji se ponašao vrlo pitomo i prijateljski.

 

Veselo je plivao oko njihova broda, uzimao ribu iz njihovih ruku i dao im se maziti te je izvodio razne trikove.

 

Norveški ribari otac i sin primijetili su da oko vrata ima nešto privezano, i to prilično čvrsto. Pogledali su malo bolje i uočili kameru. Pokušali su uloviti simpatičnog kita, ali on se igrao i svaki bi im put izmigoljio, ne udaljavajući se previše od broda. Ribari su pozvali stručnjake, koji su ustvrdili da je možda riječ o ruskom kitu špijunu. Kada je stigao ronilac, beluga mu je prišla i mazila se i on je s nje skinuo kameru GoPro, a ono što je iznenadilo ribare, bio je natpis na remenu na kojem je bila pričvršćena kamera. Bio je na ćirilici, na ruskom jeziku, a pisalo je: “Oprema Sankt Petersburga”.

 

Norvežani kažu da kit nije njihov jer ih oni ne koriste u takve svrhe, niti ih tako markiraju, a odmah su kontaktirali i svoje kolege ruske naučnike, koji su im, pak, rekli da ni oni ne upotrebljavaju dresirane beluge te da ne mogu pomoći u istrazi.


Norvežani su potom podigli uzbunu na višu razinu te pretpostavili da je odbjegli kit, zapravo, “vlasništvo” ruske mornarice stacionirane u luci Murmansk, gdje je sjedište ruske sjeverne flote. Ruska mornarica za sada šuti, ali neki ruski mediji navode da je priča o kitu špijunu pretjerana jer smatraju da u tom slučaju sigurno ne bi ostavljali išta napisano na ruskom što bi ih otkrilo.

 

A beluga je, nakon što joj je skinuta oprema, veselo otplivala svojim putem. Profesor norveškog morskog instituta iz Tromsøa kaže da je to najvjerovatnije dresirani kit iz Murmanska, odakle često pobjegnu te u potrazi za hranom plivaju uz norveške ribarske brodove. No, u svakom slučaju zanimljivo je o čemu se radi i kako je baš ta pitoma beluga imala opremu s ruskim napisom.


Inače, kitovi i dupini često se koriste u vojne svrhe, kao i neke druge životinje. Njih koriste i američka, kineska i ruska vojska. U Drugom svjetskom ratu Crvena armija koristila je pse u borbi protiv njemačkih tenkova. Naime, na psa bi stavili eksplozivnu napravu te bi ih tako slali pod tenk, a o ratnim herojima golubovima pismonošama da se i ne govori.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!