Šta je poručio njemačkoj kancelraki?

Diplomatski skandal: Milorad Dodik pisao Angeli Merkel, ali mu nije urodilo plodom

Front28.04.19, 18:45h

Diplomatski skandal: Milorad Dodik pisao Angeli Merkel, ali mu nije urodilo plodom
To pismo nema formu diplomatske korespondencije i ono je više na razini balkanskog trača

 

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron sastat će se sutra u Berlinu sa zvaničnicima Zapadnog Balkana i Evropske komisije. Lideri iz regije na sastanak odlaze svako sa svojim dilemama i pretenzijama. No, ključna tema susreta trebao bi biti odnos Beograda i Prištine. Kosovske vlasti već su najavile kako će se na sastanku zalagati da pet zemalja članica Europske Unije priznaju Kosovo, ali da to učini i Bosna i Hercegovina. Srbija, s druge strane, traži ukidanje kosovskih taksi, piše N1.

 

Pismo Milorada Dodika kancelarki Merkel nije urodilo plodom. U Berlin odlazi Denis Zvizdić. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine nije uvjerio kancelarku da je Zvizdić nelegitiman predstavnik, kojem je istekao mandat na poziciji predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Zvizdić ovu situaciju posmatra kao diplomatski skandal.

 

"Mislim da to pismo nema formu diplomatske korespondencije i da je ono više na razini balkanskog trača, ali svjedočimo danas da ono nije polučilo nikakve rezultate i da pred put u Berlin vi razgovarate sa mnom kao predsjedavajućim Vijeća ministara. Koliko vidim u okolini nema nigdje gospodina Dodika. Pismo nije imalo efekta, ono će ostati u protokolima Njemačke i Francuske da pokazuju svojim službenicima da vide kako ne treba komunicirati", poručuje Zvizdić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 69

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još