Odmotava se klupko nakon masakra

Na Šri Lanki uhapšen ugledni tajkun, otac dvojice bombaša bogataša: 'Pomagao im je'

Hronika25.04.19, 20:46h

Na Šri Lanki uhapšen ugledni tajkun, otac dvojice bombaša bogataša: 'Pomagao im je'
Policija je nakon napada saznala imena samoubica i krenula pretraživati njihove kuće. Nakon što je upala u dom Ilhama Ahmeda Ibrahima, jednog od braće bombaša, njegova trudna žena Fatima raznijela se ubivši pritom svoje troje djece i tri policajca

 

Prema posljednjim informacijama, policija smatra da je otac dvojice bombaša samoubca koji su sudjelovali u terorističkim napadima u Šri Lanki, pomagao sinovima prilikom organizacije napada, javlja CNN.

 

Tokom strašnog terorističkog čina koji je izveden na sam Uskrs, poginulo je najmanje 359 osoba, a nekoliko stotina je ranjeno.

 

Otac uhapšen odmah nakon napada

 

Policija je uhapsila Mohameda Yusufa Ibrahima u nedjelju nakon što se dogodio stravičan napad na hotele i crkve. Njegovi sinovi Inshaf Ahmed Ibrahim i Ilham Ahmed Ibrahim raznijeli su se u bombaškim napadima.

 

Na Uskrs su smireno ušli u luksuzne hotele Shangri-La i Cinnamon Grand i dok su gosti doručkovali, detonirali svoje prsluke. Zbog njihovog stravičnog čina poginulo je najmanje 40 stranih državljana, od kojih troje djece.

 

Glasnogovornik policije Ruwan Gunasekera izjavio je danas za CNN da je njihov otac Mohamed Yusuf Ibrahim u pritvoru zbog sumnje da je pomagao i poticao svoje sinove u terorističkim napadima. Dodao je da je policija pritvorila i ostale članove porodice.

 

Bombaši iz ugledne obitelji

 

Dvojica braće bombaša samoubica pripadali su istaknutoj porodici u Colombu, glavnom gradu Šri Lanke.

 

Mohamed Ibrahim, otac Inshafa i Ilhama, vlasnik je i osnivač kompanije Ishana Exports sa sjedištem u Colombu koja se na svojoj internetskoj stranici reklamira kao "najveći izvoznik začina iz Šri Lanke od 2006. godine".

 

Raznijela sebe pa djecu

 

Kao što je Index već pisao, policija je nakon napada saznala imena samoubica i krenula pretraživati njihove kuće.

 

Nakon što je upala u dom Ilhama Ahmeda Ibrahima, njegova trudna žena Fatima raznijela se ubivši pritom svoje troje djece i tri policajca.

 

Živio u bogatoj vili s vlastitom teretanom

 

Drugi brat Inshaf (38) živio je sa suprugom i četvero djece, osmogodišnjom kćerkom i trojicom dječaka u dobi od šest, četiri i dvije godine, u kući vrijednoj 1,5 miliona funti u bogatoj četvrti Colomba. Imao je u kući vlastitu teretanu i velik broj automobila.

 

Bio je uspješan poslovni čovjek i posjedovao je tvornicu bakra. Svojoj supruzi, kako ona tvrdi, nije najavio što će učiniti. Umjesto toga, rekao joj je da ide na poslovni put i da treba biti hrabra.

 

Rodbina i zaposlenici opisali su braću kao bogate, mirne i pobožne.

 

Porodice pomagale teroristima

 

Policija je do sada uhapsila više od 70 osumnjičenih zbog sumnji na terorizam, pomaganje i poticanje terorizma ili terorističku urotu, rekao je glasnogovornik policije Gunasekera.

 

Od uhapšenih, četiri su žene, a svi su muslimanske vjeroispovijesti. Gunasekera je kazao da su uhapšeni većinom članovi porodice ili prijatelji osumnjičenih bombaša samoubica. Među njima nema stranih državljana.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još