MINISTRICA NAKON NAJNOVIJEG NEGIRANJA GENOCIDA U BIH

Semiha Borovac odgovorila Dodiku: Tvrdite da tragate za istinom i pomirenjem, a pokušavate pobiti sve historijske činjenice!

Front13.04.19, 10:40h

Semiha Borovac odgovorila Dodiku: Tvrdite da tragate za istinom i pomirenjem, a pokušavate pobiti sve historijske činjenice!
Stavili su se u funkciju retrogradnih politika koje minimiziranjem i negiranjem pokušavaju pobiti historijske činjenice i sve to pod plaštom priče o traganju za istinom i pomirenjem – navela je, između ostalog, ministrica Borovac u svom reagiranju

 

 

Negiranje genocida je posljednja faza njegovog izvršenja i to je upravo ono čemu svjedočimo i što se provodi od najviših predstavnika vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

 

Ovo je poručila državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac povodom održavanja takozvane međunarodne konferencije na kojoj su irelevantni organizatori okupili neznane predavače samo sa jednim ciljem - minimizranja i negiranja genocide u Srebrenici, a koji je dokazan i potvrđen u sudskim postupcima i presudama Haškog tribunala, Međunarodnog suda pravde, Suda Bosne i Hercegovine…

 
- Ono što zabrinjava jeste činjenica da se u ovim nastojanjima prepoznaje rukovodstvo odnosno vlast entiteta Republika Srpska. Umjesto da budu lideri procesa izgradnje pomirenja, međusobnog povjerenja i poštivanja ljudskih prava, stavili su se u funkciju retrogradnih politika koje minimiziranjem i negiranjem pokušavaju pobiti historijske činjenice i sve to pod plaštom priče o traganju za istinom i pomirenjem – navela je ministrica Borovac.

 
Potcrtala je kako je neuspjeh ovakvih nastojanja zagarantiran te da ih je civiliziran svijet prozreo i ogradio se od njih.


- Posebno vrijeđa nepostojanje ni minimuma sluha niti poštovanja prema porodicama žrtava genocida i niza drugih zločina koje zvanična vlast u entitetu Republika Srpska negira dok istovremeno otvoreno glorificira presuđene ratne zločince. To najbolje osjete povratnici u entitet Republika Srpska gdje im se život nastoji učiniti neizdrživim i gdje verbalni napadi sa naviših nivoa vlasti se pretvaraju u djela na terenu te sve učestalije svjedočimo napadima, neprimjenrenim porukama i grafitima – rekla je Borovac potcrtavajući kako je volja za povratkom jaka i da se do sada se oduprijela i većim udarima.
 

Zaključila je kako sve navedeno potvrđuje neophodnost usvajanja zakona o zabrani negiranja i minimiziranja zločina genocide te zabrani djelovanja fašističkih organizacija kao što je ravnogorski četnički pokret i slični.


- Zato pozivam rukovodstvo entiteta Republika Srpska i sve one koji negiraju genocid i druge zločine da prekinu sa ovim sramnim aktivnostima jer je krajnje vrijeme da počnu poštovati ljudska prava svih građana u našoj zemlji, a posebno žrtava i njihovih porodica koje zaslužuju pijatet – poručila je ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još