Uoči konferencije 'Srebrenica, stvarnost i minaupulacije'

Dodik negirao postojanje genocida: Bošnjaci pokušavaju da izgrade mit o Srebrenici. To je lažan mit, taj mit ne postoji!

Front12.04.19, 10:53h

Dodik negirao postojanje genocida: Bošnjaci pokušavaju da izgrade mit o Srebrenici. To je lažan mit, taj mit ne postoji!
Činjenica je da Srebrenica nije bila nikakva tema sve do dolaska Paddyja Ashdowna u BiH... Odjednom su se sjetili da to naprave kao mit, koji je poterban svakom narodu, a Bošnjaci nisu imali nikakav drugi mit, ustvrdio je Dodik

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas da se u Srebrenici tokom rata dogodilo ”užasno teško stradanje, koje je pokazalo svu golgotu i okrutnost rata”. 

 

U tom pogledu, kazao je, treba osuditi svaku vrstu zločina koji je počinjen. 

 

-Bošnjaci pokušavaju da izgrade mit o Srebrenici. To je lažan mit, taj mit ne postoji - ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima, uoči konferencije o temi “Srebrenica, stvarnost i minaupulacije”, koja je danas počela u Banjoj Luci. 

 

Nemoguće je, kaže, da je istina o Srebrenici koncentrisana na samo sedam dana.  

 

-To su kreirali bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown i ostali iz međunarodne zajednice, iako ona podrazumijeva čitav period rata i neka istorijska kretanja i pocese - ustvrdio je on. 

 

Navodi da je Ashdown inicirao priču o Srebrenici. 

 

-Činjenica je da Srebrenica nije bila nikakva tema sve do dolaska Paddyja Ashdowna u BiH... Odjednom su se sjetili da to naprave kao mit, koji je poterban svakom narodu, a Bošnjaci nisu imali nikakav drugi mit - ustvrdio je Dodik. 

 

Naveo da je da su Srbi procesuirani za dešavanja u ratu, ali ne i Bošnjaci, navodeći primjer Nasera Orića

 

-Onda mi ovdje ne možemo da pričamo ni o pravdi ni o pomirenju - tvrdi on ističući da se “pokušava očuvati priča o Srebrenici putem donošenja zakona o zabrani negiranja onog što se desilo, što govori da je to na staklenim nogama”. 

 

U svom obraćanju novinarima nijendom nije pomenio riječ genocid. 

 

Organizatori skupa su organizacija starješina Vojske RS-a, nezavisni univerzitet Banja Luka i Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20 vijeku”, Dodik kaže da ovakvi skupovi daju “jednu novu sliku o istini koja je se dogodila u Srebrenici”.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 71

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još