Osuđen na doživotni zatvor

Ratni zločinac Radovan Karadžić će tražiti da kaznu služi u Srbiji

Hronika31.03.19, 16:28h

Ratni zločinac Radovan Karadžić će tražiti da kaznu služi u Srbiji
Budući da je ova presuda, na doživotnu robiju, teža od predhodne, ističe Savčić, „evidentno je pravo na žalbu i pripreme uveliko teku"

 


General Milomir Savčić, šef istražnog tima odbrane bivšeg predsjednika RS-a i ratnog zločinca Radovana Karadžića govorio je za Novosti.rs o presudi Karadžiću.

 

- Najpravednije bi bilo da Radovan Karadžić služi kaznu u Srbiji. Znamo da do tog cilja nije lako ni jednostavno da se dođe, ali ćemo to izričito zahtijevati u Organizaciji ujedinjenih nacija, kod generalnog sekretara, kaže za Novosti general Milomir Savčić, šef istražnog tima odbrane bivšeg predsjednika RS, aktuelni predsjednik Boračke organizacije RS, koji se, upravo, vratio iz Haga.

 

Budući da je ova presuda, na doživotnu robiju, teža od predhodne, ističe Savčić, „evidentno je pravo na žalbu i pripreme uveliko teku".

 

– Karadžić je sav posvećen i dalje predmetu, napisao je na engleskom jeziku odgovore na svaki paragraf presude izrečene na doživotnu robiju. Spremaju se verzije na srpskom i drugim jezicima, što je samo početak rada na novom dokazivanju njegove uloge u ratu. Neshvatljivo je, u pravnom i bilo kom smislu, da Žalbeno vijeće, nije uvažilo valjano činjenicu da je Karadžić, kao vrhovni komandant Vojske Republike Srpske, izdao 72 naređenja jedinicama VRS da se ne dejstvuje po civilnim ciljevima, što, posebno, važi za region Sarajeva. To je fakat, dokaz i te kakav, ali je Žalbeno vijeće ignorisalo sve to, što je neshvatljivo, dodaje Savčić.

 

Savčić podsjeća da je teška presuda donijeta zasnivanjem na izjave dva svjedoka koji su sklopili sporazum o priznanju krivice i jednim zaštićenim svjedokom, "koji su svjedočili onako kako je dobro za njih i Tužilaštvo, bez ikakve istine o stvarnim događajima i ljudima koji su bili u njima, prije svega Karadžića.

 

– Karadžić je neumoran, bavi se svakim detaljem, analizira sve navode optužnice podupirajući obimne dokaze koje ima odbrana, a nije ni čudo što je kazna izrečena preglasavanjem 3 prema 2, ističe Savčić.

 

– Lično mislim da Karadžić neće biti upućen na izdržavanje kazne dok se ne okonča drugostepena presuda u predmetu generala Mladića. U Hagu su, i dalje, Stojan Župljanin i Mićo Stanišić, čije su presude odavno pravosnažne. Kad budu presudili generalu Mladiću, mislim da će onda da potpuno isele i sudnice i ćelije. Znamo da konačnu odluku o upućivanju na izdržavanje kazne donosi predsjednik suda, ali siguran sam da ćemo pred generalnog sekretara OUN izaći sa argumentima, koji će biti snažni, jaki i potpuno uvjerljivi – priča Savčić.

 

Bolno je, ako kaže, kakve se stvari stavljaju Srbima na teret, uključujući i Karadžića, bez ikakvih dokaza, „na osnovu lažnih izjava kojekakvih svjedoka“.

 

– A, evo danas u Brodu, na godišnjicu zločina hrvatskih snaga nad Srbima u Sijekovcu, imamo dokument hrvatske vojske, praktično, revers kojim pomoćnik komandanta jedne od hrvatskih jedinica daje, na noć, zarobljene Srpkinje, radi seksualnog iživljavanja i ujutru ih na revers prima, ističe Savčić.

 

- E,to nikoga ne interesuje, a tu nema rekla kazala, već postoji dokument čiju validnost niko ne može da ospori.

 

(Novosti.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!