Predsjednik Vlade RS smatra da će se 'Srbi izboriti'

Višković: 'Ako bi se sudilo po pravdi i zakonu, Karadžić bi danas trebalo da sprema stvari i putuje ka RS'

Front20.03.19, 12:01h

Višković: 'Ako bi se sudilo po pravdi i zakonu, Karadžić bi danas trebalo da sprema stvari i putuje ka RS'
Kaže da je presuda Karadžiću već donesena, a samo će danas biti formalno saopćena

 

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Radovan Višković rekao je da će se "Srbi izboriti", kakva god da bude konačna presuda bivšem predsjedniku RS-a i vrhovnom civilnom komandantu Vojske RS-a Radovanu Karadžiću za zločine počinjene u posljednjem ratu u Bosni i Hercegovini.

 

-Dovoljno smo jaki i mislim da ćemo sve podnijeti i izboriti se. Naš glavni cilj je očuvanje RS, jedinstvo sa Srbijom i sve što radimo je na tom putu – rekao je Višković novinarima u Banjoj Luci.

 

Kaže da je presuda Karadžiću već donesena, a samo će danas biti formalno saopćena.

 

-Znajući dosadašnju praksu i kako je radio Haški tribunal, nisam optimist - rekao je Višković.

 

Tvrdi da u svemu ima više politike, nego prava.

 

-Ukoliko bi se sudilo po pravdi i zakonu, mislim da bi Karadžić danas trebalo da sprema stvari i putuje ka RS. Međutim, znam koji se pritisci rade na sudije i nisam optimist da može doći ili do smanjenja ili da ne kažem oslobađajuće presude. Naprosto, ovo je politika, ovo više nije pravo, ni sud koji sudi po pravdi i pravičnosti, već više politički sud – ustvrdio je Višković.

 

O tome, dodaje, govori dosadašnje iskustvo.

 

-Hiljade godina dobili su Srbi za zločine od Haškog trubunala, a za zločine nad Srbima daju se olako oslobađajuće presude ili minorne kazne – dodao je on.

 

Za danas je Karadžiću najavljeno izricanje drugostepene presude Žalbenog vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, koji je preuzelo funkciju Haškog suda.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još