Sve spremno za premijeru

Predstava 'Sjećaš li se Dolly Bell' Kokana Mladenovića magija režije i poezije

Kultura13.03.19, 13:26h

Predstava 'Sjećaš li se Dolly Bell' Kokana Mladenovića magija režije i poezije
Za reditelja Kokana Mladenovića pozorišni reditelji žive kada rade na predstavama, a ako to vrijeme nije posvećeno i dragocjeno onda je i život reditelja prilično besmislen

 

- Mislio sam da znam nešto o režiji, onako bar malo laički. Međutim ne znam ništa. Kada sam gledao probe, rad na predstavi, vidio sam da ne znam. Da je to jedna čarolija u kojoj ima magije - rekao je danas književnik Abdulah Sidran rezimirajući u par rečenica osjećaj koji nosi sa proba predstave "Sjećaš li se Dolly Bell", koja će po njegovom romanu biti premijerno izvedena 15. marta na sceni sarajevskog Kamernog teatra 55 pod palicom reditelja iz Srbije Kokana Mladenovića

 

Za reditelja Kokana Mladenovića pozorišni reditelji žive kada rade na predstavama, a ako to vrijeme nije posvećeno i dragocjeno onda je i život reditelja prilično besmislen. 

 

- Imao sam tu privilegiju, to ogromno zadovoljstvo da protekla dva mjeseca sopstvenog života provedem u nečemu što je jedna više nego uzbudljiva pozorišna avantura - istakao je na konferenciji za medije Mladenović. 

 

On je podsjetio da se s direktorom Kamernog teatra 55 Emirom Hadžihafizbegovićem godinama dogovarao šta je to ponajbolje s čime bi počeli saradnju. I onda su se dogovorili da to bude roman Abdulaha Sidrana "Sjećaš li se Dolly Bell". 

 

- Potenciramo roman jer je razlika između scenarija filma i romana koji je osnov za nastajanje naše pozorišne predstave da je pjesnik Abdulah Sidran mnogo prisutniji u romanu nego u scenariju. Polje pjesništva, polje metafore je nešto što dekodira predstavu koju ćete gledati - rekao je dodavši da je jedan njegov profesor imao običaj reći da je "režija poezija u prostoru i vremenu". 

 

Ako se oduzme režiji to poetsko osjećanje svijeta, istakao je ovom prilikom reditelj Mladenović, ona postaje neko obično zanimanje. 

 

Kokan Mladenović navodi da je mnogo toga o Sarajevu naučio u ovih par mjeseci ne samo iz romana, nego i iz proba radeći na predstavi. 

 

- To jeste jedna zajednička posveta čitavog ansambla i autorskog tima nekom Sarajevu iz romana. I nekom prelijepom gradu koji je osnov za ovu našu predstavu - ustvrdio je on. 

 

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost svima koji su dali doprinos ovoj predstavi. 

 

Mladi glumci Elma Juković i Davor Golubović naglašavaju zahvalnost što su su imali priliku da rade na ovoj predstavi. 

 

Brojna glumačka postava iznijet će priču "Sjećaš li se Dolly Bell" na scenu Kamernog teatra 55 - Emir Hadžihafizbegović (otac), Gordana Boban (Sena), Mirsad Tuka (Dino 2), Davor Golubović (Dino 1), Elma Juković (Dolly Bell), Saša Petrović (Tetak/Cvikeraš), Tatjana Šojić (Tetka), Muhamed Hadžović (Šintor), Sabit Sejdinović (Kerim/Vlado kliker), Sin Kurt (Midho), Amar Selimović (Rasim top) te Saša Krmpotić (Kiko štaka). 

 

Dramaturgiju potpisuje Vedran Fajković, dok je za kostime i scenografiju zaslužna Adisa Vatreš-Selimović

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!