Pljušte reakcije na četničko orgijanje u Višegradu

Narod i pravda: 'Današnje okupljanje četnika je dokaz da fašističke snage i danas postoje. Ovo je test za BiH!'

Front10.03.19, 15:44h

Narod i pravda: 'Današnje okupljanje četnika je dokaz da fašističke snage i danas postoje. Ovo je test za BiH!'
Radikalizam nema vjerski ili nacionalni predznak, spremnost za nasilje i zločine, što su akteri današnjeg okupljanja u Višegradu toliko puta pokazali kroz historiju, ovaj pokret definiše kao nešto što mora biti zabranjeno i sankcionisano, stoji u saopćenju Naroda i Pravde

 

Povodom današnjeg okupljanja pripadnika četničkog Ravnogorskog pokreta u Višegradu, iz Naroda i Pravde traže hitnu reakciju državnih institucija, a sve patriotske i antifašističke snage još jednom pozivaju na budnost jer današnje okupljanje svjedoči da fašističke snage koje su nanije toliko zla Bosni i Hercegovini i Bošnjacima, posebno u istočnoj Bosni, i danas postoje.

 

Iz Naroda i Pravde navode kako je današnje okupljanje četnika u Višegradu prvenstveno test za državu Bosnu i Hercegovinu i njene institucije koje moraju odlučno reagirati i spriječiti ovakva okupljanja koja su jasno prijeteća i usmjerena protiv države i Bošnjaka.

 

„Pjevanje četničkih pjesama u kojima se prijeti silaskom četnika sa planina i novim ‘krvavim Drinama’ nisu nikakva koreografija i bezazleno okupljanje dokonih. To su jasne poruke mržnje sa ciljem izazivanja straha kod Bošnjaka, posebno povratnika na područje RS-a. Jasno je da postoji dovoljno elemenata da se odgovorni procesuiraju, ako za ništa drugo onda bar za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje i upućivanje prijetnji. Policijske strukture i tužilaštva dužna su reagirati po službenoj dužnosti“, navodi se u saopćenju Naroda i Pravde.

 

Osim historijskog iskustva, kako navode iz ove stranke, opredijeljenost četničkog pokreta, koji evidentno egzistira na području Bosne i Hercegovine i danas, ka nasilju i zločinima dokazana je i u proteklim okupljanjima u Višegradu i drugim mjestima kada su napadani povratnici, novinari…

 

„Svjedočili smo u proteklom periodu najrazličitijim akcijama policijskih struktura s ciljem borbe protiv radikalizma. Istovremeno, okupljanje četnika se toleriše i normalizuje kako kakav folklorni skup, bez odgovarajuće reakcije nadležnih institucija. Radikalizam nema vjerski ili nacionalni predznak, spremnost za nasilje i zločine, što su akteri današnjeg okupljanja u Višegradu toliko puta pokazali kroz historiju, ovaj pokret definiše kao nešto što mora biti zabranjeno i sankcionisano“, stoji u saopćenju Naroda i Pravde.

 

Na kraju, iz Naroda i Pravde pozivaju sve probosanske, patriotske i antifašističke snage, na nastavak borbe protiv zla fašizma oličenog u četničkom pokretu.

 

„Mi tu borbu shvatamo kao našu historijsku obavezu prema svim žrtvama četničkih pokolja i zločina na Drini i širom Bosne i Hercegovine. Ne želimo i ne možemo zatvarati oči pred realnošću, a pozivi na nove ‘krvave Drine’ svjedoče, nažalost, da zločinačke snage ne samo da nisu poražene već su u jednom dijelu BiH potpuno normalizirane i prihvaćene kao politička paradigma“, stoji na kraju saopćenja.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još