FOTO/ Traže svoja prava

U Sarajevo stiglo 14 autobusa demobilisanih boraca, blokiran saobraćaj pred Parlamentom: Hoćemo spisak!

Front28.02.19, 11:40h

U Sarajevo stiglo 14 autobusa demobilisanih boraca, blokiran saobraćaj pred Parlamentom: Hoćemo spisak!
Demobilisani borci smatraju da je na tim spiskovima veliki broj onih koji nisu bili učesnici rata, dok pravi borci nemaju pomoć od države i žive na rubu siromaštva

 

Jake policijske snage osiguravaju zgradu Federalnog parlamenta uoči sjednica Predstavničkog doma, na čijem će se dnevnom redu naći i Prijedloga zakona o pravima demobilisanih boraca. Stotine demobilisanih boraca okupilo se pred zgradom Federalnog parlamenta, nakon čega je blokiran saobraćaj u tom dijelu grada. Pripadnici MUP KS su na terenu i vrše osiguranje.

 

Agenciji Patrija je potvrđeno u MUP-u da je u Sarajevo od jutros stiglo 14 autobusa sa demobilisanim borcima, iz svih dijelova Federacije BiH. Borci nose zastave Armije Republike BiH kao i zastave HVO-a, te poručuju da nisu došli praviti probleme, već samo traže svoja prava.

 

Hiljade bivših pripadnika Armije RBiH i HVO-a traže da vlasti ukinu finansiranje oko 1.600 boračkih udruženja koje djeluju na području Federacije, traže osnovnu finansijski naknadu za demobilisane borce koji nemaju penziju ili nisu u radnom odnosu, dok istovremno zahtjevaju da vlasti objave i spisak onih koji primaju boračke dodatke.

 

Demobilisani borci smatraju da je na tim spiskovima veliki broj onih koji nisu bili učesnici rata, dok pravi borci nemaju pomoć od države i žive na rubu siromaštva.

 

Vlada je do sada odbijala objaviti taj spisak.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još