Vatrogasci na terenu

Poplave i u Tomislavgradu: Voda u podrumima, garažama i na cestama

Hronika03.02.19, 17:38h

Poplave i u Tomislavgradu: Voda u podrumima, garažama i na cestama
Civilna zaštita Tomislavgrad, koja je od jutros na terenu, upozorava građane da se rijeka Šujica izlila iz svog korita i da su velike količine vode po prometnicama te da voze maksimalno oprezno

 

Porast temperature zraka i kiša izazvali su naglo topljenje snijega što je doprinijelo plavljenju podruma i garaža u mnogim stambenim objektima u Tomislavgradu. 

 

Najugroženiji su stambeni i gospodarski objekti u Ulici kralja Zvonimira te u Domagojevoj ulici, a na terenu je sedam vatrogasaca sa dva opremljena vozila koji ispumpavaju vodu. 

 

Također, otežani su i prilazi pojedinim obiteljskim kućama. Zbog smrznute zemlje, voda se od jučer prelijeva i preko nekih dijelova prometnica. 

 

Kako su izvijestili iz Stožera civilne zaštite, to je posebno izraženo na magistralnoj prometnici Tomislavgrad – Posušje u Mrkodolu, a kritično je i na županijskoj cesti od Tomislavgrada do Blidinja te od naselja Mandino selo prema Borčanima. 

 

Civilna zaštita Tomislavgrad, koja je od jutros na terenu, upozorava građane da se rijeka Šujica izlila iz svog korita i da su velike količine vode po prometnicama te da voze maksimalno oprezno.

 

Rijeka Ukrina se izlila u Derventi, nema ugroženih

 

Rijeka Ukrina se izlila u Derventi, a za sada nema ugroženih ljudi i materijalnih dobara  – potvrđeno je iz Civilne zaštite Republike Srpske (RS). 

 

Nivo te rijeke raste i ispod je kote redovne odbrane od poplave. 

 

Vodotoci Sane, Une, Vrbasa, Bosne, Drine, Save, kroz RS, rastu, a za sada su ispod tačke redovne odbrane od poplave. 

 

Ranije danas voda rijeke Plive i rječice Jošavke zaplavila je nekoliko kuća u općini Jezero. 

 

- Ovo naglo povećanje vodostaja većih rijeka i njihovih pritoka neophodno je pažljivo ispratiti u naredna dva do tri dana, a zatim i taj krajnji talas Savom do granice sa Srbijom – navode iz Civilne zaštite RS-a. 

 

Meteorolozi najavljuju prestanak padavina u toku noći i za sutra zahlađenje.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!