Ovo su prioriteti

Detalji prve zajedničke posjete Briselu: Šta su Juncker i Hahn rekli Dodiku, Komšiću i Džaferoviću?

Front30.01.19, 16:46h

Detalji prve zajedničke posjete Briselu: Šta su Juncker i Hahn rekli Dodiku, Komšiću i Džaferoviću?
Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH na kraju su naglasili da bi pozitivno mišljenje Evropske komisije (avis) i preporuka za dobivanje statusa zemlje kandidata u ovoj godini, bili pozitivan signal za nastavak reformskih procesa, a od EU je zatražena podrška u ostvarivanju ovoga cilja

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović informirali su danas u Briselu čelnike Evropske unije o političkoj situaciji u BiH i procesu konstituiranja vlasti na svim nivoima.

 

Njih trojica u okviru prve zajedničke zvanične posjete Briselu razgovarali su s komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, predsjednikom Evropske komisije Jean Claudeom Junckerom i predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom.

 

Kako su članovi državnog Predsjedništva kazali, prva posjeta Briselu potvrđuje nastojanje da evropski put bude u središtu djelovanja u budućem periodu, a cilj je posvetiti se ispunjavanju obaveza kako bi BiH u ovoj godini dobila kandidatski status.

 

Predsjednik Juncker i komesar Hahn pozvali su na rješavanje aktuelnih pitanja u BiH poput okončanja procesa formiranja vlasti na svim nivoima, te dostavljanje odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

 

Pozvali su članove Predsjedništva BiH da nastave predano raditi na reformama i održavati političku stabilnost, a istovremeno su najavili i da će BiH na evropskom putu i dalje imati njihovu snažnu podršku, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

I predsjednik Tusk ocijenio je da će formiranje vlasti na svim nivoima u BiH i konzistentnost u reformama biti najbolji argument državama članicama pri odlučivanju o poziciji BiH u procesu integriranja u Evropsku uniju.

 

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH na kraju su naglasili da bi pozitivno mišljenje Evropske komisije (avis) i preporuka za dobivanje statusa zemlje kandidata u ovoj godini, bili pozitivan signal za nastavak reformskih procesa, a od EU je zatražena podrška u ostvarivanju ovoga cilja.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još