o čemu se razgovaralo

Dodik iz Brisela: Vraćamo se u BiH sa jednim zajedničkim stavom

Front30.01.19, 13:03h

Dodik iz Brisela: Vraćamo se u BiH sa jednim zajedničkim stavom
Ovom sastanku se pridružio i predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker. Nakon radnog doručka, Dodik, Komšić i Džaferović sastali su se sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović održali su danas u Briselu radni doručak sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom.

 

Ovom sastanku se pridružio i predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker. Nakon radnog doručka, Dodik, Komšić i Džaferović sastali su se sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom.

 

Dodik je nakon sastanaka kazao da je razgovarano o dostavljanju odgovora na dodatna pitanja EU, formiranju vlasti na nivou BiH i FBiH - piše N1.

 

"Bez formiranja novih ograna vlasti nemoguće obezbijediti novu dinamiku. Postoje razlike vezane za NATO i MAP. Bez obzira na neke ranije donesene odluke, mislim da to pitanje trebamo da diskutujemo dole u BiH. Ono što sam ja shvatio, put ka EU i formiranje organa na nivou BiH nije uslovljeno pitanjima samoga MAP-a ili NATO-a. Razgovarali smo o različitima problemima, pitanje granice sa Hrvatskom i Srbijom. Zna se da je sa Crnom Gorom to pitanje rješeno, problemi imovine državnih preduzeća iz BiH u Hrvatskoj, mi smo donijeli zajedničku odluku na nivou Predsjedništva BiH i smatramo da takav pristup po pitanju imovine u samoj Hrvatskoj, prema onome što mi mislimo, da definitivno status pripadne našim subjektima. Nije fer, nije pošteno da se na taj način blokira ta imovina, pozivamo Hrvatsku da na tom pitanju razgovaramo i da donesmo važno rješenje", kazao je Dodik.


On je poručio da se razgovaralo i o regionalnim pitanjima. Ponovio je stav da će RS pratiti stav Srbije po pitanju Kosova.

 

"Ovdje smo govorili i o tome da je potrebno da regionalna saradnja dobije novu dinamiku, obavijestili smo naše saradnike da smo sve predsjednike zemalja regije pozvali u posjetu BiH", naveo je Dodik te nastavio:

 

"Ovdje se Evropa koncipira i zvanična filozofija jeste usmjerna ka izrazitom poštivanju individualnih prava i da ti kolektiviteti bi trebali da u nekoj genezi razvoja političkih procesa nekako nestanu. Ali to je vjerovatno nemoguće u BiH. U BiH mora doći do dogovora o svemu, dva entiteta i tri naroda uvažavajući sva prava bilo kojeg pojedinca. Ono što svi jedinstveno govore i moji sagovornici, jeste da je neophodno doći do revizije izbornog zakonodavstva. Svako od nas ima svoj pogled na sve to, poznato nam je šta narodi misle o tome, multietničari kao moj prijatelj Komšić, ali u svakom slučaju niko ne spori potrebu da dođe do revizije i modernizacije izbornog zakonodavstva i mislim da je to jedan od zadataka koji ćemo morati da radimo. Meni je drago da je Juncker došao mimo najavljenih protokolarnih obaveza i to govori nama o jednoj dobroj atmosferi. Vraćamo se dole sa jednim zajedničkim stavom da je što je prije moguće neophodno završiti Upitnik i doći do statusa kandidata BiH za EU".

 

Članovi Predsjedništva razgovarali su juče u Briselu s visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federicom Mogherini, koja je podržala evropski put BiH.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još