Direktor Fuad Husić o krizi s reagensima

Moramo poduzeti mjere štednje u domovima zdravlja, 75 posto pretraga nije bilo potrebno uraditi!

Hronika25.01.19, 13:25h

Moramo poduzeti mjere štednje u domovima zdravlja, 75 posto pretraga nije bilo potrebno uraditi!
Husić kaže da će morati ponovo izvršiti konsultativni razgovor sa doktorima porodične medicine i doktorima specijalističko konsultativne medicine, kako da se napravi ušteda kroz rekonstrukciju ciljanih pregleda

 

Direktor Doma zdravlja Kantona Sarajevo Fuad Husić kazao je da reagenasa, i to ne svih, ima, ali ne u dovoljnim količinama i da taj problem nije nastao prvi put. 

 

Nakon pritužbi pacijenata da zbog nedostatka reagenasa ne mogu izvršiti analize, Husić je u izjavi za medije danas kazao da su prošle godine uputili prijedlog Zavodu zdravstvenog osiguranja za potraživanja u iznosu više od 1.800.000 KM, ali u skladu sa finansijskim planom Zavoda taj iznos je smanjen na 1.200.000 KM. 

 

- To znači da smo se morali prilagoditi finansijskom planu Zavoda, a potrebe stanovništva su bile mnogo veće - kazao je Husić. 

 

Dodao je da su poduzeli niz aktivnosti, a jedna od njih su donacije. Također su donijeli i odluku za privremeno finansiranje u kojem će biti predložen plan javnih nabavki. 

 

- Bit će reagenasa s tim što ćemo poduzeti mjere štednje - kazao je on i naveo da analize pokazuju da 75 posto pretraga nije bilo potrebno uraditi te da se neke analize rade po nekoliko puta. 

 

U tom slučaju, kazao je on, morat će ponovo izvršiti konsultativni razgovor sa doktorima porodične medicine i doktorima specijalističko konsultativne medicine, kako da se napravi ušteda kroz rekonstrukciju ciljanih pregleda. 

 

- To znači da doktor razmisli šta treba od pregleda nakon uzimanja anamneze i svega ostalog. Dakle, pojedinih reagenasa ima, ali to su male količine - zaključio je dr. Husić koji je danas zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo prezentirao izvještaj o poslovanju Doma zdravlja za 2017.godinu.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!