Zbog nedostatka reagensa

Ministarstvo zdravstva KS: Građani mogu refundirati troškove zdravstvene usluge koja nije pružena u Domu zdravlja

Hronika24.01.19, 11:10h

Ministarstvo zdravstva KS: Građani mogu refundirati troškove zdravstvene usluge koja nije pružena u Domu zdravlja
Zavod zdravstvenog osiguranja KS je u ovakvim situacijama, po službenoj dužnosti, obavezan da od Doma zdravlja KS pribavi potvrdu da određena usluga nije mogla biti pružena u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a na osnovu koje se i vrši refundiranje nastalih troškova

 

Pacijenti u Kantonu Sarajevo su u protekom periodu zbog nedostatka reagensa u domovima zdravlja bili primorani da propisanu zdravstvenu uslugu dobiju u drugoj zdravstvenoj ustanovi zbog čega su imali dodatne troškove. 


Iz Ministarstva zdravstva KS upućena je obavijest da građani, osiguranici  Zavoda zdravstvenog osiguranja  KS mogu refundirati svoje troškove nastale u ovakvim slučajevima.

 

- U protekle tri godine Zavod zdravstvenog osiguranja KS je u ovakvim i sličnim situacijama vršio refundaciju troškova pacijenata koji imaju osnovni paket zdravstvenog osiguranja uz prilaganje uputnice sa mišljenjem ljekara porodične prakse i uz fiskalni račun za pruženu uslugu ustanove, što pacijenti mogu i sada uraditi - poručila je ministrica zdravstva KS Amela Sofić. Ona je naglasila da će ovo ministarstvo uraditi sve  kako bi u budućnosti bilo što manje ovakvih situacija te pacijentima u javnim ustanovama bile obezbijeđene blagovremene zdravstvene usluge.


Zavod zdravstvenog osiguranja KS je u ovakvim situacijama, po službenoj dužnosti, obavezan da od Doma zdravlja KS pribavi potvrdu da određena usluga nije mogla biti pružena u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a na osnovu koje se i vrši refundiranje nastalih troškova, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!