Nije nemoguće, ali...

Vodič za sarajevske pacijente: Kako da refundirate troškove za nalaze koje ste uradili privatno?

Hronika15.06.17, 14:32h

Vodič za sarajevske pacijente: Kako da refundirate troškove za nalaze koje ste uradili privatno?
Ukoliko zaista želite vratiti svoj novac za nalaze koje ste uradili u privatnim laboratorijama, morat ćete se naoružati strpljenjem i živcima, ali ima načina...

 

U posljednje vrijeme među građanima Sarajeva česta tema je nestašica materijala na KCUS-u, pa se sami pacijenti nerijetko moraju snalaziti i(li) sami nabavljati potrebna sredstva za rad.

 

Čest problem je i nestašica raznih reagensa koji onemogućavaju pacijentima da, uprkos uredno regulisanom zdravstvenom osiguranju, urade neophodne pretrage na koje ih je uputio ljekar.

 

Međutim, kada odete na KCUS i kada vam kažu da reagensa nema, nerijetko naglase i da pretragu možete uraditi u privatnim laboratorijama, te da od Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo tražite refundaciju novca.

 

To je zaista moguće, međutim, ukoliko zaista želite vratiti svoj novac, morat ćete se naoružati strpljenjem i živcima te biti spremni na pravi administrativni pohod i obilazak mnogobrojnih šaltera, jer se čini da je taj postupak zamišljen upravo tako da ljudi odustanu čim im se spomene ta "jednostavna" procedura.

 

DEPO Portal načinio je redoslijed poteza koji su vam potrebni u ovom mukotrpnom procesu:

 

KORAK BR. 1:

Naime, prvi korak za refundaciju novca za privatno urađeni nalaz je potvrda koju vam treba izdati KCUS, a u kojoj se potvrđuje da zaista nemaju reagensa. Međutim, da biste dobili tu potvrdu, trebat će vam hrpa dokumenata.

 

Za početak, potrebne su vam fotokopija nalaza specijaliste koji traži urađenu pretragu, te fotokopija uputnice vašeg porodičnog ljekara na kojoj piše da se zahtijeva navedena pretraga. Zatim, bit će vam potrebne i fotokopije nalaza urađenog u privatnoj laboratoriji, kao i fiskalnog računa, te otkucan i potpisan zahtjev za izdavanje potvrde. 

 

KORAK BR. 2:

Sa svim tim dokumentima trebate se javiti na protokol KCUS-a, te od njih uzeti zahtjev koji popunjavate na licu mjesta i predajete zajedno s već prikupljenom dokumentacijom. 

 

KORAK BR. 3:

Nakon što predate zahtjev, potrebno je čekati oko 15 dana na izdavanje potvrde, te kada vas obavijeste da je gotova, trebate je podići na protokolu KCUS-a.

 

KORAK BR. 4:

Nakon toga se predaju dokumenti u Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo od kojih tražite refundaciju. Međutim, i tamo će vam tražiti hrpu dokumenata.

 

KORAK BR. 5:

Pored već spomenute potvrde iz KCUS-a, bit će vam potrebna i potvrda iz CIPS-a, fotokopija uputnice vašeg porodičnog ljekara na kojoj piše da se zahtijeva navedena pretraga, originalni fiskalni račun iz privatnog laboratorija u kojem je urađena pretraga, fotokopija urađenog nalaza, fotokopija zdravstvene knjižice na kojoj se vide prednja strana i strana sa posljednjom ovjerom, te zahtjev.

 

KORAK BR. 6:

Kada ste sve to prikupili, uputite se na protokol ZZO KS i tamo predajte dokumente. Za 20 do 30 dana poštar će vam na kućnu adresu donijeti novac. Jednostavno, zar ne?!

 

KORAK BR. 7:

Zadovoljno prebrojte svoj novac, ako u međuvremenu niste od svega digli ruke...    Jer, nakon toliko truda, vremena i potrošenih živaca, potpuno ćete zaboraviti na novac koji ste davno potrošili, pa će vam se poštar učiniti kao "dar s neba".  

 

(DEPO PORTAL/D. Ganibegović)

 

*******************************************************

 

Pogledajte bonus video na DEPO TV!

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook