protesti u venezueli počeli 10. januara

Kriza uzela maha: Maduro prekinuo diplomatske odnose sa SAD, zatražena hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN

Front25.01.19, 07:58h

Kriza uzela maha: Maduro prekinuo diplomatske odnose sa SAD, zatražena hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN
I vlasti Rusije i Kine su jutros optužile zapadne zemlje za miješanje u unutrašnje poslove Venecuele

 

Sjedinjene Američke Države su pozvale na održavanje vanredne sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u subotu, na kojoj će se raspravljati o krizi u Venecueli, javlja Anadolu Agency. 

 

Misija SAD-a pri UN-u je putem Twittera zvanično zatražila održavanje otvorene sjednice Vijeća sigurnosti UN-a. 

 

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres je u četvrtak izrazio zabrinutost zbog dešavanja u Venecueli te je pozvao na transparentnu i nezavisnu istragu incidenata koji su se dogodili u toj zemlji. 

 

Protesti u Venecueli počeli su 10. januara na dan kada je Maduro položio svečanu zakletvu i počeo drugi mandat na funkciji šefa države. 

 

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro sinoć je saopćio da prekida diplomatske odnose sa SAD-om i dao je rok američkim diplomatama da za 72 sata napuste zemlju.  

 

Uz SAD, opoziciju Venecuele u preuzimanju vlasti podržali su i Brazil, Argentina, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, Gvatemala, Panama i Paragvaj. S druge strane, Turska, Iran, Bolivija, Meksiko i još neke zemlje i dalje priznaju legitimitet i podržavaju vlast Madura. 

 

I vlasti Rusije i Kine su jutros optužile zapadne zemlje za miješanje u unutrašnje poslove Venecuele. U reakciji iz Moskve se navodi kako je progresivno ponašanje Zapada prijetnja međunarodnom poretku.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!